Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Δασμοί: Η ΕΕ προσφεύγει στον ΠΟΕ και ετοιμάζει αντίμετρα

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ-Δασμοί: Η ΕΕ προσφεύγει στον ΠΟΕ και ετοιμάζει αντίμετρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2018, 02:39
ΚΟΣΜΟΣ

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου θα προσφύγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της απόφασης των ΗΠΑ να επιβάλουν νέους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ.

«Τώρα που έχουμε σαφήνεια, η απόκριση της ΕΕ θα είναι ανάλογη και σύμφωνη με τους κανόνες του ΠΟΕ. Θα προσφύγουμε τώρα για την επίλυση των διαφορών αφού αυτά τα μέτρα αντίκεινται σαφώς στους συμφωνημένους διεθνείς κανόνες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η ΕΕ θα εφαρμόσει αντίμετρα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον.

«Είναι μια άσχημη ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» σημείωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη (...). Αυτό που εκείνοι μπορούν να κάνουν, εμείς είμαστε ικανοί να κάνουμε ακριβώς το ίδιο» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Επομένως, αμέσως θα προσφύγουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου» για την επίλυση της διένεξης και «θα ανακοινώσουμε αντίμετρα εντός των επόμενων ωρών».


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Νωρίτερα σήμερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως προχωρούν με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τερματίζοντας μια δίμηνη εξαίρεση και ετοιμάζοντας το σκηνικό για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Αμερικής.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

Οποιαδήποτε αντίμετρα επιβληθούν από την Ευρώπη ή άλλες χώρες ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς είναι απίθανο να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία, διαβεβαίωσε ο Γουίλμπουρ Ρος στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο Ρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.


ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΜΕΞΙΚΟ

Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα ότι απαντά στους δασμούς που αποφάσισε η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου επιβάλλοντας από την πλευρά του δασμούς ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (12,8 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) σε αμερικανικά προϊόντα.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι «απολύτως απαράδεκτοι».

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε σειρά εμπορικών μέτρων, σε αντίποινα για την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο από τις ΗΠΑ, τον κυριότερο εμπορικό εταίρο του Μεξικού.

"Το Μεξικό θα επιβάλει αντίστοιχα μέτρα σε διάφορα προϊόντα", όπως σε ορισμένα είδη χάλυβα, σε φρούτα και τυριά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργοί Οικονομικών. Οι δασμοί αυτοί "θα ισχύουν για όσο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε", πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back