ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ταγιάνι και ο «θετικός» Μουσολίνι

Εικόνα του άρθρου Ο Ταγιάνι και ο «θετικός» Μουσολίνι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/03/2019, 16:21
ΚΟΣΜΟΣ

Ο δεξιός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις χθες καθώς φέρεται να είπε πως ο Μπενίτο Μουσολίνι έκανε «θετικά πράγματα» για την Ιταλία.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ταγιάνι στη δημοφιλή ραδιοφωνική εκπομπή “La Zanzara” (Το Κουνούπι), είπε: «Ο Μουσολίνι; Μέχρι που κήρυξε τον πόλεμο σε όλο τον κόσμο ακολουθώντας τον Χίτλερ, μέχρι που προώθησε ρατσιστικούς νόμους [εναντίον των Εβραίων], εκτός από το δραματικό γεγονός με τον [Τζιάκομο] Ματεότι [έναν αντιφρονούντα που σκοτώθηκε από το καθεστώς], έκανε θετικά πράγματα για την υλοποίηση υποδομών στη χώρα μας».

«Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί», φέρεται να είπε ο Ταγιάνι. «Δεν είμαι φασίστας. Δεν ήμουν ποτέ φασίστας και δεν συμμερίζομαι τις πολιτικές του απόψεις, όμως πρέπει να είμαστε τίμιοι, έφτιαξε δρόμους, γέφυρες, κτίρια… ανέπλασε τόσα μέρη της Ιταλίας μας».

Τα «λάθος πράγματα είναι πολύ σοβαρά: ο Ματεότι, οι ρατσιστικοί νόμοι, ο πόλεμος. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα», είπε ακόμη.


Διευκρινήσεις

Μπροστά στις πρώτες αντιδράσεις, ο Ταγιάνι διευκρίνισε το βράδυ στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης: «Ντροπή σ' αυτούς που εργαλειοποιούν τα λόγια μου για τον φασισμό! Είμαι ανέκαθεν πεπεισμένος αντιφασίστας, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να υπαινιχθεί το αντίθετο. Η φασιστική δικτατορία, οι ρατσιστικοί νόμοι της, οι νεκροί που αυτή προκάλεσε είναι η πιο σκοτεινή σελίδα της ιταλικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας».

Παρόλα αυτά, τα λόγια του προκάλεσαν ζωηρές αντιδράσεις στην Ιταλία. Ένας χρήστης του Ίντερνετ δημοσιοποίησε τη φωτογραφία ενός ποτηριού με γλυφό νερό και το σχόλιο: «Μέσα σ' αυτό το ποτήρι, υπάρχει και πόσιμο νερό».

Οι δηλώσεις του Ταγιάνι προκάλεσαν πολεμική και στις Βρυξέλλες, όπου πολλοί αριστεροί ευρωβουλευτές υπενθύμισαν την παλιά συμμαχία -που ακόμη ισχύει σε όλες τις τοπικές εκλογές- ανάμεσα στο Φόρτσα Ιτάλια, το κόμμα του Ταγιάνι, και τη Λέγκα και το Φρατέλι ντ' Ιτάλια, δύο κόμματα της άκρας δεξιάς.

«Οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αναξιοπρεπείς και απολύτως απαράδεκτες. Ο Αντόνιο Ταγιάνι οφείλει να αποσύρει αυτές τις δηλώσεις που εξωραΐζουν τον φασισμό ή να παραιτηθεί από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε η Σκα Κέλερ, πρόεδρος της ομάδας Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.

Ο Ούντο Μπούλμαν, πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε πως οι δηλώσεις του Ταγιάνι είναι «απίστευτες» και πρόσθεσε, στον λογαριασμό του στο Twitter: «Πώς είναι δυνατόν ένας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην αναγνωρίζει τη φύση του φασισμού; Χρειαζόμαστε γρήγορα διευκρινίσεις».

Η Λιν Μπόιλαν, ευρωβουλευτής του ιρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν, έγραψε στο Twitter πως ο Μουσολίνι «μπορεί να είναι υπεύθυνος για 430.000+ δολοφονίες αλλά εκείνοι τσεκάρουν τους δρόμους και τις γέφυρές του! Σοβαρά αυτός είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back