ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Live η εκλογή νέου προέδρου του ΕΚ-Κανείς υποψήφιος και από τον δεύτερο γύρο (upd)

Εικόνα του άρθρου Live η εκλογή νέου προέδρου του ΕΚ-Κανείς υποψήφιος και από τον δεύτερο γύρο (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/01/2017, 13:33
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ξεκίνησε η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι υποψήφιοι είναι επτά εν όψει της σημερινή πρώτης ψηφοφορίας, ωστόσο αν δεν προκύψει νικητής από τον πρώτο γύρο, οι ίδιοι ή καινούριοι υποψήφιοι μπορούν να προστεθούν στους επόμενους γύρους. Παρακολουθήστε τις ομιλίες των υποψηφίων και όλες τις ψηφοφορίες.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η διαδικασία για την εκλογή προέδρου ξεκινά στις 10.00 π.μ. (ώρα Ελλάδος), με τις ομιλίες των υποψηφίων και ακολουθούν οι ψηφοφορίες (μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι και τέσσερεις μυστικές ψηφοφορίες), υπό την επίβλεψη του απερχόμενου προέδρου Μάρτιν Σουλτς.

10.00 Ομιλίες υποψηφίων που ακολουθούνται από την πρώτη μυστική ψηφοφορία

12.30 Αποτέλεσμα πρώτης ψηφοφορίας

16.00 Αποτέλεσμα δεύτερης ψηφοφορίας

20.00 Αποτέλεσμα τρίτης ψηφοφορίας

22.00 Αποτέλεσμα τέταρτης ψηφοφορίας (οι ώρες κατά προσέγγιση)


Οι υποψήφιοι

Ελεονόρα Φορέντσα (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ιταλία)

Ζαν Λαμπέρτ (Πράσινοι, Βρετανία)

Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές, Ιταλία)

Λαουρέντιου Ρεμπέκα (Ευρώπη των Εθνών και την Ελευθερίας, Ρουμανία)

Χέλγκα Στίβενς (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Βέλγιο)

Αντόνιο Ταγιάνι (ΕΛΚ, Ιταλία)

Γκι Φερχόφστατ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο)   

 

Η διαδικασία

 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει νέο πρόεδρο για το δεύτερο μισό της 8ης κοινοβουλευτικής περιόδου του (2014-2019). Οι ευρωεκλογές διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια πέντε χρόνια αλλά η θητεία του προέδρου, των αντιπροέδρων και των κοσμητόρων είναι δυόμισι χρόνια.

Ποιος μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος;

Κάθε ευρωβουλευτής που έχει τη στήριξη μιας πολιτικής ομάδας ή τουλάχιστον του 5% του συνόλου των ευρωβουλευτών μπορεί να είναι υποψήφιος.

Πώς γίνεται η εκλογή του προέδρου;

Η εκλογή του προέδρου γίνεται με μυστική ψηφοφορία. Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν σε ψηφοδέλτιο τον υποψήφιο που προτιμούν και το ρίχνουν στην κάλπη, της οποίας την επίβλεψη έχουν οκτώ ψηφολέκτες, που επιλέγονται μεταξύ των ευρωβουλευτών.

Ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων (50% + 1) εκλέγεται. Λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια δεν υπολογίζονται.

Εάν δεν υπάρχει νικητής μετά από τον πρώτο γύρο, οι ίδιοι οι υποψήφιοι ή καινούριοι μπορούν να συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας υπό τις ίδιες συνθήκες. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί και τρίτη φορά εάν είναι απαραίτητο.

Αν δεν υπάρχει νικητής στην τρίτη ψηφοφορία, οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους πάνε σε τέταρτη ψηφοφορία, όπου ο νικητής αποφασίζεται με απλή πλειοψηφία. Αν υπάρχει ισοπαλία, ο παλαιότερος υποψήφιος ανακηρύσσεται νικητής.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του προέδρου;

Ο πρόεδρος επιβλέπει όλες τις εργασίες του ΕΚ, των οργάνων του και τις συζητήσεις της ολομέλειας. Επίσης, εκπροσωπεί το ΕΚ σε όλες τις νομικές υποθέσεις και στις εξωτερικές σχέσεις και στην αρχή κάθε Συνόδου Κορυφής παρουσιάζει την άποψη του ΕΚ για τα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης.

Ο πρόεδρος υπογράφει τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε νόμο και συνυπογράφει νομοθεσία με τον πρόεδρο του Συμβουλίου.

Η εκλογή των αντιπροέδρων...

Για την υποψηφιότητα των 14 αντιπροέδρων πρέπει να τηρούνται ακριβώς οι ίδιοι κανόνες με αυτούς του προέδρου. Η ψηφοφορία είναι μυστική. όλοι οι υποψήφιοι είναι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Στον πρώτο γύρο, οι υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, έως 14 ψήφους, εκλέγονται. Εάν μένουν ακόμα κενές θέσεις τότε πραγματοποιείται δεύτερος και τρίτος γύρος ψηφοφορίας μετά τον οποίο αρκεί η σχετική πλειοψηφία.

Ποιοι είναι οι κοσμήτορες και ποιες οι αρμοδιότητές τους;

Οι πέντε κοσμήτορες εκλέγονται με παρόμοιο τρόπο όπως και οι αντιπρόεδροι. Είναι υπεύθυνοι για τα διοικητικά και οικονομικά θέματα των βουλευτών.


Προβάδισμα για τον Ταγιάνι

Σημαντικό προβάδισμα κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας εκλογής προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέκτησε ο Ιταλός συντηρητικός Αντόνι Ταγιάνι.

Ο Ταγιάνι κέρδισε 274 από τις 683 ψήφους, ενώ ο κεντροαριστερός υποψήφιος Τζιάνι Πιτέλα 183. Τέσσερις άλλοι υποψήφιοι συγκέντρωσαν από 43 έως 77 ψήφους. 

Αν κανένας υποψήφιος στο 751μελές σώμα δεν καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων των ψηφισάντων έπειτα από άλλες δύο ψηφοφορίες, οι δύο πρώτοι θα διεκδικήσουν απόψε έναν τέταρτο και αποφασιστικής σημασίας γύρο.

Οι ψήφοι του Πιτέλα ήταν λιγότερες από τις 189 έδρες των Σοσιαλδημοκρατών. Εκείνες του Ταγιάνι υπολείπονται επίσης του αθροίσματος των 217 εδρών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) και των 68 εδρών της κεντρώας πολιτικής ομάδας ALDE, ο υποψήφιος της οποίας Γκι Φερχόφστατ αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή υπέρ του Ταγιάνι.


Δεύτερος γύρος για εκλογή προέδρου του ΕΚ

Κανένας υποψήφιος δεν κέρδισε την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων (342) στον πρώτο γύρο της μυστικής ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου του ΕΚ, την Τρίτη το πρωί. Από τους έξι υποψηφίους, ο Antonio Tajani (ΕΛΚ, IT) έλαβε τις περισσότερες ψήφους (274 ψήφους), ακολουθούμενος από τον Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία) και την Helga Stevens (ΕΣΜ, Βέλγιο).

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ήταν τα εξής:

Antonio Tajani (ΕΛΚ, Ιταλία) 274

Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία) 183

Helga Stevens (ΕΣΜ, Βέλγιο) 77

Jean Lambert (Πράσινοι, Ηνωμένο Βασίλειο) 56

Eleonora Forenza (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά, Ιταλία) 50

Laurențiu Rebega (Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ρουμανία) 43

Σύνολο έγκυρων ψήφων: 683

Σύνολο ψήφων: 718

Η ψηφοφορία είναι μυστική και μπορεί να εξελιχθεί σε τέσσερις γύρους. Κάποιες από τις υποψηφιότητες μπορούν να αποσυρθούν ή νέες υποψηφιότητες μπορούν να κατατεθούν πριν την έναρξη του δεύτερου ή του τρίτου γύρου των ψηφοφοριών.  Ο δεύτερος γύρος θα ξεκινήσει στη 13: 00 πμ (ώρα Γαλλίας).

Σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων, ο νέος Πρόεδρος θα εκλέγει με απλή πλειοψηφία μετά από ένα τέταρτο και τελικό γύρο ψηφοφορίας μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στον τρίτο γύρο.


Χωρίς πρόεδρο και ο δεύτερος γύρος

Κανένας υποψήφιος δεν κέρδισε την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων (346) στον πρώτο και δεύτερο γύρο της μυστικής ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου του ΕΚ την Τρίτη 17/1/2017. Από τους έξι υποψηφίους, ο Antonio Tajani (ΕΛΚ, IT) έλαβε τις περισσότερες ψήφους (287 ψήφους) στο δεύτερο γύρο, ακολουθούμενος από τον Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία) και την Helga Stevens (ΕΣΜ, Βέλγιο).

 Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου ήταν τα εξής:

 1 Antonio Tajani (ΕΛΚ, Ιταλία) 287 (+13)

2 Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία) 200(+17)

3 Helga Stevens (ΕΣΜ, Βέλγιο) 66 (-11)

4 Jean Lambert (Πράσινοι, Ηνωμένο Βασίλειο) 511 (-5)

5 Laurențiu Rebega (Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ρουμανία) 45 (+2)

6 Eleonora Forenza (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά, Ιταλία) 42 (-8) 

Σύνολο έγκυρων ψήφων: 691

Σύνολο ψήφων: 725

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back