ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Σπίρτζης, ο Λούλης και η επιταγή

Εικόνα του άρθρου Ο Σπίρτζης, ο Λούλης και η επιταγή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/01/2017, 11:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέρα Θεοφανίων: μια μέρα που η κοινωνική μνήμη αναζητά έντονα τη Γέφυρα Πλάκας. Ο αγιασμός των υδάτων στον Άραχθο θα γίνει κανονικά, χωρίς όμως τη γέφυρα στο σκηνικό. Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που κατέρρευσε, και το τοπίο για την αναστήλωσή της δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, υπήρχε η έντονη αίσθηση ότι κάτι κινείται. Μετά τις πιέσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, έγιναν δύο σημαντικά βήματα: Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων έδωσε το πράσινο φως για τον τρόπο αναστήλωσης της γέφυρας ενώ στα τέλη Αυγούστου έγιναν εργασίες πασσάλωσης των βάθρων για την προστασία τους από τα νερά του Αράχθου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Και μετά τα πράγματα έμειναν στάσιμα. Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει καταρχήν είναι ποιος θα εκτελέσει το έργο. Το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Υποδομών, το οποίο δείχνει ότι θέλει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο με τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ή η Περιφέρεια Ηπείρου; Όσο δεν λύνεται αυτή η εκκρεμότητα, δεν μπορεί να προχωρήσει η οριστική μελέτη για την αναστήλωση. Κι όλα αυτά ενώ τα κυβερνητικά στελέχη, με μια δόση υπερβολής, συνδέουν την αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας με την αναγέννηση της Ελλάδας. Τελικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί, με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη να δηλώνει στον «Τύπο Ιωαννίνων» ότι περιμένει να τον ενημερώσουν αυτό το διάστημα για το τι θα γίνει.

Την ίδια ώρα, τα χρήματα τουλάχιστον για τη μελέτη φαίνεται ότι υπάρχουν. Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, η οικογένεια Λούλη, η οποία κατάγεται από τα Τζουμέρκα και από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τη βούλησή της να γίνει χορηγός της όλης προσπάθειας, έχει έτοιμη μια επιταγή 150.000 ευρώ. Για την «επένδυσή» της, απαιτείται όμως η τελική απόφαση για τον φορέα εκτέλεσης του έργου.

Και τα κονδύλια που απαιτούνται για την αναστήλωση; Κονδύλια που με μια πρώτη εκτίμηση, αγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ; Ο υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης επανέλαβε πρόσφατα ότι τα κονδύλια είναι εξασφαλισμένα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει την πηγή.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back