ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς πέρα από τους ύμνους

Εικόνα του άρθρου Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς πέρα από τους ύμνους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/08/2022, 23:03
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ροβέρτος-Κωνσταντίνος Ουίλιαμς πέθανε στις 21 Αυγούστου 2022, στα 73 του χρόνια, μετά από ασθένεια.

Ο πατέρας του ήταν Βρετανός και η μητέρα του Ελληνίδα. Τα τελευταία 30 χρόνια, το ελληνικό τζετ σετ τον γνώρισε ως έναν από τους βασικούς συντελεστές της «Λάμψης», του μακρόβιου σίριαλ του Νίκου Φώσκολου και λίγο νωρίτερα, ως το δημιουργό του «ύμνου της γαλάζιας γενιάς», καθότι ο Ουίλιαμς ήταν ενεργό στέλεχος της ΝΔ.

Πολύ πριν από αυτά όμως, ήταν πολύ περισσότερα και σίγουρα, πιο ενδιαφέροντα. Όπως για παράδειγμα, ότι είχε μπάντα με τον κολλητό του, Κώστα Τουρνά από τα 16 τους και τη διέλυσαν όταν ο Ουίλιαμς πήγε να δουλέψει με τον πατέρα του στη Ροδεσία και ο Τουρνάς πήγε φαντάρος.

Όταν όλα αυτά τέλειωσαν, ξαναβρέθηκαν στην Αθήνα και συγκρότησε ένα από τα σημαντικότερα prog ελληνικά συγκροτήματα όλων των εποχών: τους Poll.

Μαζί του, εκτός του Τουρνά, ήταν ο Σπύρος Μαυρογιάννης και η Νάσια Σανδή, αλλά και ο Σταύρος Λογαρίδης (που πέθανε πριν από μερικούς μήνες). Λίγο αργότερα, στη μπάντα μπήκε ο Κώστας Παπαϊωάννου. Ο Ουίλιαμς ήταν η πιο «ποπ» διάσταση της μπάντας, ήδη δισκογραφημένος (μαζί με τον Τουρνά) από το 1966 με το επτάιντσο You Don’t Love Me., στους Teenagers.

Πολύ πριν την προπαγάνδα «Δημοκρατία ή Μαρξισμός» που κυκλοφορούσε για την ΟΝΝΕΔ ο Ουίλιαμς στα ‘80s με αισθητική πλαστικής σημαίας, ήταν ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους ενός ήχου που καθόριζε σημαντικά την ελληνική μουσική τότε, όταν ακόμα η μπάντα του «Μπάλλου» του Σαββόπουλου ηλεκτροφορούσε τα νεανικά μουσικά όνειρα και οι Aphrodite’s Child ήταν μια πιθανή «πρόταση καριέρας».

Τα δύο άλμπουμ της μπάντας, το «Άνθρωπε», αλλά κυρίως το "Λευκό" που μουσικά θεωρείται (και είναι, σε σημαντικό βαθμό) αξεπέραστο, είναι ένα ολόκληρο μουσικό κεφάλαιο. Το εντυπωσιακό είναι πως τα τρία βασικά μέλη της μπάντας, οι Τουρνάς, Λογαρίδης και Ουίλιαμς συνέχισαν εξισου καλά  στις προσωπικές τους δουλειές, όταν διαλύθηκαν οι Poll. Ο Τουρνάς στα «Απέραντα χωράφια», ο Λογαρίδης με τους «Ακρίτας» και ο Ουίλιαμς με το δικό του, ομώνυμο άλμπουμ. Παρότι υπολειπόταν των κυκλοφοριών των άλλων δύο (και κυρίως του Τουρνά), το Robert Williams του ’74 ήταν πολύ ενδιαφέρον.

Όλη η ουσία των Poll όμως ίσως είναι αυτή εδώ, όταν έντυσαν μουσικά την, απαραίτητη για τις ελληνικές ταινίες τότε, σκηνή στο νυχτερινό κέντρο. Μαζί με τη Δέσποινα Γλέζου που διετέλεσε για ένα σύντομο διάστημα και αυτή μέλος τους, παίζουν στον «Άγνωστο εκείνης της νύχτας» του Οδυσσέα Κωστελέτου, του 1972 (με πρωταγωνιστές τους Τόλη Βοσκόπουλο, Άννα Φόνσου και Νόρα Βαλσάμη) το «Στην πηγή μια κοπέλα».


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back