ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μονομαχία Μακρόν-Λεπέν στον δεύτερο γύρο

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Μονομαχία Μακρόν-Λεπέν στον δεύτερο γύρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2022, 23:35
ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας Le Monde ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,1% των ψήφων έναντι 23,3% της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20,1%. 

Οι δυο πρώτοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 24 Απριλίου.

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Αν Ινταλγκό, η οποία δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα στηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τον δεύτερο γύρο.

Αντίθετα ο Γάλλος συντηρητικός Ερίκ Σιοτί δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τον πρόεδρο Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου. 

Νωρίτερα βελγικά ΜΜΕ που επικαλέστηκαν ένα πρώτο exit poll, ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν έρχονται σε ισοψηφία στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, συγκεντρώνοντας και οι δύο το 24% των ψήφων.

Νέα exit poll

Tρία νέα exit poll επιβεβαιώνουν τη μονομαχία Μακρόν - Λεπέν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με ένα νέο exit poll που επικαλείται η βελγική εφημερίδα «La Libre», ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 24,7% των ψήφων, ενώ η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν φαίνεται να συγκεντρώνει το 23,5% των ψήφων. Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 19% των ψήφων.

Σύμφωνα με άλλο exit poll, η σειρά των υποψηφίων είναι παρόμοια. Ο Μακρόν και η Λεπέν διαδέχονται ο ένας τον άλλο στενά: 25,2% για τον πρώτο και 24% για τη δεύτερη. Ο Μελανσόν συγκεντρώνει το 20%.

Τέλος, σύμφωνα με ένα τρίτο exit poll, ο Γάλλος πρόεδρος θα μπορούσε να συγκεντρώσει μεταξύ του 24 και 25% των ψήφων και η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου το 23-24%. Τέλος, ο Μελανσόν θα μπορούσε να λάβει το 19% των ψήφων.


Αποχή

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης η αποχή αναμένεται μεταξύ 24% και 26%. 

Το ποσοστό της αποχής εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 που ήταν στο 22,2%. Ωστόσο μάλλον θα είναι μικρότερο από το μέγιστο ποσοστό αποχής που έχει σημειωθεί σε πρώτο γύρο γαλλικών προεδρικών εκλογών, δηλαδή από το 28,4% του 2002.


Η στάση των άλλων υποψηφίων

Το ενδιαφέρον όλων τώρα στρέφεται στα μηνύματα που θα θελήσουν να δώσουν οι αρχηγοί των κομμάτων που δεν περνούν στο δεύτερο γύρο. Η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομμουνιστές και ο Γιανίκ Ζαντό έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δηλώσει την υποστήριξή τους στον Μακρόν, ενώ ο Ζεμούρ στην Λεπέν. 

Ο Γάλλος υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

«Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ...δεν πρέπει να στηρίξετε την Λεπέν... δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν στον δεύτερο γύρο», είπε ο Μελανσόν σε ομιλία του σήμερα προς τους υποστηρικτές του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: EPA/Victor Lerena

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back