ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο πρωτογενής τομέας έχει τις ενστάσεις του

Εικόνα του άρθρου Ο πρωτογενής τομέας έχει τις ενστάσεις του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/01/2019, 00:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδα, το οποίο καθορίζει τις χρήσεις γης σχεδόν σε όλο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, αρχίζει να γίνεται το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος τις τελευταίες ημέρες. Η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου βρίσκεται στον αέρα από τις 21 Δεκεμβρίου. Λόγω των γιορτών και των χιονοπτώσεων, οι συζητήσεις άργησαν να ξεκινήσουν. Από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις, το σίγουρο είναι ότι η συνέχεια προβλέπεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προθέσεις και τα οράματα του κάθε φορέα και της κάθε αυτοδιοικητικής παράταξης για ένα σημαντικό ζήτημα.

Σήμερα το απόγευμα, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, συνεδρίασε η γνωμοδοτική επιτροπή για θέματα πρωτογενούς τομέα του Δήμου, υπό την προεδρία των αντιδημάρχων Βάσως Μέγα και Γιώργου Βίνη. Η επιτροπή έκανε μια προκαταρκτική συζήτηση για το πώς αντιμετωπίζεται ο πρωτογενής τομέας στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη. Και από ό,τι διαφάνηκε, υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για απαγορεύσεις περί ίδρυσης ή επέκτασης πτηνο-κτηνοτροφικών μονάδων σε περιοχές που μέχρι σήμερα δεν υφίσταται κάποια απαγόρευση. Το ζήτημα έθεσε με έντονο τρόπο ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος «τερατούργημα». Με τις νέες απαγορεύσεις, διαφώνησε και ο εκπρόσωπος του συνεταιρισμού «Πίνδος». Τα περί πτηνοτροφίας κυριάρχησαν στην όλη συζήτηση, με τους παραγωγούς να διατείνονται μάλιστα ότι τα απόβλητα των πτηνοτροφείων δεν είναι και τόσο μεγάλο  πρόβλημα για τη λίμνη και το λεκανοπέδιο... όσο λέγεται.

Από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ο Γιώργος Παπάζης εκτίμησε ότι η διαχείριση των αποβλήτων είναι πάνω απ’ όλα υποχρέωση όσων ασχολούνται με την πτηνο-κτηνοτροφία, αποσυνδέοντάς την από οποιοδήποτε Προεδρικό Διάταγμα. Ο κ. Παπάζης διαφώνησε με την απαγόρευση χρήσης φυτοφαρμάκων, χαρακτηρίζοντάς την αυστηρή, και εκτίμησε ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας για την εκτέλεση της ορθής χρήσης γεωργικών φαρμάκων αρκεί. Εκπρόσωποι άλλων φορέων, όπως του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου, επιφυλάχθηκαν να πάρουν πιο συγκεκριμένη θέση μέχρι τη συνεδρίαση των θεσμικών οργάνων τους. Το ίδιο συνέβη και με τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης, εκ  μέρους του οποίου το στέλεχος Κατερίνα Χιωτέλλη έθεσε σε πρώτη φάση ένα σημαντικό ζήτημα: τον περιορισμό της ζώνης υψηλής παραγωγικότητας.

Στη συνεδρίαση, το παρών έδωσε και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, με εργασιακή εμπειρία στον Φορέα Διαχείρισης. Ο κ. Νάτσης έκρινε το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος «πρόχειρο».

Μετά από μια δίωρη συζήτηση, συμφώνησαν πάντως ότι μία μεγάλη έλλειψη του σχεδίου για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, είναι οι συντεταγμένες -ο χάρτης με τις ζώνες προστασίας δεν συνοδεύεται από συντεταγμένες. 

Η διαβούλευση λήγει στις 21 Ιανουαρίου, σε μια εβδομάδα δηλαδή, με τους φορείς να έχουν λίγο χρόνο για τη διατύπωση των απόψεών τους. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Φίλιππας Φίλιος, που παραβρέθηκε για λίγη ώρα στη συνεδρίαση, έκανε γνωστό ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα δεχθεί προτάσεις και απόψεις και μετά τη λήξη της τυπικής προθεσμίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back