Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο «πόλεμος του βιοαερίου» άρχισε

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/06/2018, 19:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το δημοτικό συβούλιο Ζίτσας τάχθηκε και πάλι κατά της εγκατάστασης μονάδων βιοαερίου στη Βιομηχανική Περιοχή, για άλλη μια φορά και αφού οι προσφυγές που κατέθεσε (και) ο Δήμος, απορρίφθηκαν. Η επόμενη νομική κίνηση του Δήμου είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αιτήσεις ακύρωσης και θα αναθέσει μελέτη σκοπιμότητας που θα εξετάζει τη φέρουσα κατάσταση και θα υποδεικνύει χώρους εγκατάστασης τέτοιων μονάδων εκτός ΒΙ.ΠΕ. 

Ακόμα, θα συγκαλέσει συνάντηση με εκπροσώπους των δύο πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, εγκατεστημένων στη ΒΙ.ΠΕ. για την κατάθεση προτάσεων που θα υποδεικνύουν λύσεις ως προς τη διαχείριση των αποβλήτων των συνεργατών τους πτηνοτρόφων, που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου.

Σε μια πολύωρη συνεδρίαση το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουνίου, το σώμα συζήτησε το θέμα και τις εξελίξεις. Ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος άφησε αιχμές κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, των δύο υπηρεσιών δηλαδή που επικύρωσαν τις άδειες ή απέρριψαν τις προσφυγές.

Επίσης, η «μπάλα πήρε» και τους κυβερνητικούς βουλευτές που δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση.

 «Με τον ‘Κλεισθένη’ προτείνουν τη διενέργεια δημοψηφισμάτων ακόμη και για μικρά έργα σε τοπικές κοινότητες ενώ  με τις αποφάσεις τους αγνοούν και υποβαθμίζουν ομόφωνες αποφάσεις συλλογικών οργάνων αφήνοντας να τις κρίνουν υπηρεσιακά στελέχη που ουδεμία σχέση έχουν με την περιοχή» τόνισε σχετικά ο κ. Πλιάκος.

Ο δήμαρχος Ζίτσας κήρυξε «πόλεμο»: «Όπως αντιλαμβάνεστε ο ‘πόλεμος’ αυτός θα γίνει μόνο από όλους εμάς γιατί όλο αυτό το διάστημα, αλλά ούτε και  απόψε, βλέπω κανέναν από τους κυβερνητικούς βουλευτές, να στέκεται αλληλέγγυος στον αγώνα μας» και κατέστησε σαφές πως δεν θα επιτραπεί να εγκατασταθεί καμία μονάδα βιοαερίου εντός της ΒΙ.ΠΕ. που βρίσκεται στον αστικό ιστό του Δήμου.


Παρουσίασε επίσης έγγραφο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοαερίου, στο οποίο ουσιαστικά επιβεβαιώνεται ότι οι πέντε μονάδες είναι του ιδίου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

 «Καλούμαστε να αποφασίσουμε με τη δαμόκλειο σπάθη από πάνω μας. Υπάρχουν  ειλημμένες αποφάσεις που θα χρειαστεί μεγαλύτερος αγώνας για να αποτραπούν» τόνισε ο Βασίλης Γαρδίκος επικεφαλής της «Αυτοδιοικητικής Ενότητας».

«Είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα. Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση» τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών»  Χρυσόστομος Βούζας ασκώντας κριτική στον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο λέγοντας: «Είναι πολιτικά απαράδεκτος που μας υποδεικνύει πότε και με ποιους θα συνεδριάσουμε».

Ο Δημήτρης Τζίμας, σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης είπε μεταξύ άλλων: «Η κατασκευή και η λειτουργία τέτοιων μονάδων με κριτήριο το κέρδος έχει ως αποτέλεσμα η ενέργεια να αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα για την εργατική λαϊκή οικογένεια, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, το περιβάλλον να αντιμετωπίζεται ως ‘χαβούζα’ με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και στην τοπική οικονομία».

Αρνητικός είναι και ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Ανατροπής Μανώλης Ματσάγκας: «Η διαφωνία εκφράζεται για το γεγονός πως από τα μεγέθη που παρουσιάζονται στις σχετικές μελέτες αποδεικνύεται πως θα επεξεργάζονται και απόβλητα από άλλες περιοχές».

Παρεμβαίνοντας, τη στήριξή του στην απόφαση του συμβουλίου δήλωσε ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» στο περιφερειακό συμβούλιο, Γιώργος Ζάψας. «Η ΒΙ.ΠΕ. δεν έγινε για τέτοιας μορφής επιχειρήσεις (…) μπείτε επικεφαλής στον αγώνα και εμείς θα είμαστε δίπλα σας να πούμε όχι στην εγκατάσταση τέτοιων μονάδων».




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back