Στα Ιωάννινα υπάρχουν δύο οδοί Χασιώτη. Η μια, είναι η οδός του καπετάνιου Γιώργη Χασιώτη, του ενός από τα αδέρφια του Κατσαντώνη.
Η άλλη, είναι η οδός ενός όχι λιγότερο… περιπετειώδους τύπου: του Σπυρίδωνα Χασιώτη, από το Μονοδέντρι και βρίσκεται κάτω από την οδό Βηλαρά, προς το Γηροκομείο.
Ο Χασιώτης γεννήθηκε στο Ζαγόρι το 1864 και σπούδασε γεωπονία. Το 1920 έγινε ο πρώτος διευθυντής της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής που ίδρυσε ο Βενιζέλος, στο Κτήμα Χασεκή. Σήμερα, η μετεξέλιξη της σχολής είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:
Ο Χασιώτης είχε διατελέσει διευθυντής της Γεωργικής Σχολής στην Τίρυνθα, στα τέλη του 19ου αιώνα.
Εκτός όμως από «πατέρας της ελληνικής γεωπονικής επιστήμης», ο Χασιώτης ήταν και πολιτικός.
Το 1922 ίδρυσε δικό του αγροτικό κόμμα, σύντομα όμως προσχώρησε στο Αγροτικόν Κόμμα Ελλάδος του Αλέξανδρου Μυλωνά και εκλέχτηκε βουλευτής Ιωαννίνων στις εκλογές του 1926. Στη συνέχεια, εκλέχτηκε γερουσιαστής στις δύο εκλογές για τη γερουσία στην Ελλάδα, το 1929 και το 1932.
Νωρίτερα όμως, πρόλαβε να πάρει μέρος σε ένα από τα «ελληνικά γουέστερν» του Μεσοπολέμου. Στις 4 Αυγούστου 1928 και ενώ η Ελλάδα ήταν σε προεκλογική περίοδο, «δύο ξανθοί ηλικίας 20-22 ετών» όπως περιγράφουν οι ανταποκρίσεις της εποχής, απήγαγαν τον Χασιώτη, τον αρχηγό του, Αλέξανδρο Μυλωνά, καθώς και τον Αλέξανδρο Μελά, όλοι τους απερχόμενοι βουλευτές.
Οι δύο ξανθοί νεαροί ήταν ο Τάκης και ο Κώστας Κουμπής, ξαδέρφια, που αργότερα θα συλληφθούν και θα καταδικαστούν σε ισόβια, αλλά τελικά η ποινή τους θα μετατραπεί στην εσχάτη.
Ο Χασιώτης ήταν ο πιο μεγάλος σε ηλικία από τους τρεις πολιτικούς. «Όταν εφθάσαμεν εις την απόκρυφον τοποθεσίαν στην οποίαν ωδηγήθημεν υπό των ληστών, οι αρχηγοί της συμμορίας, δύο ξανθοί ηλικίας 20-22 ετών, παρέλαβον ιδιαιτέρως τον κ. Μελάν με τον οποίον ωμίλησαν επί τίνα χρόνον» περιγράφει στις εφημερίδες ο ίδιος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από τους απαγωγείς, μαζί με τον γραμματέα του Μελά.
Podcast: Διαβάστε και ακούστε την ιστορία της απαγωγής από τους Κουμπαίους
Ο Χασιώτης έγραψε αρκετά συγγράμματα για τη γεωργική εκπαίδευση στην Ελλάδα, ενώ ίδρυσε τα περιοδικά «Γεωργική Πρόοδος» και «Νέα Γεωπονικά». Ήταν επίσης ο ιδρυτής της Ένωσης Ζαγορισίων Αθηνών. Μια από τις λιγότερο γνωστές δραστηριότητές του, ήταν το πόρισμα που είχε συντάξει για την εγκατάσταση προσφύγων στη Θεσσαλία, το 1906.
Πέθανε το 1945 (και όχι το 1944 που αναφέρει η ταμπέλα του δρόμου).