ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Τα δύο αδέρφια του Κατσαντώνη, στη Δροσιά

Εικόνα του άρθρου Τα δύο αδέρφια του Κατσαντώνη, στη Δροσιά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/09/2020, 11:21
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο «κόμβος των καπεταναίων» στην περιοχή της Δροσιάς-Πεντέλης, με τους δρόμους που διατρέχουν ή περνούν δίπλα από το αισθητικό δάσος της πόλης, περιλαμβάνει δύο πολεμιστές που είχαν διαφορετικά επώνυμα, αλλά ήταν αδέρφια.

Ήταν επίσης αδέρφια του Κατσαντώνη, του ξακουστού πρωτοκλέφτη που κυνήγησε όσο κανένα άλλο ο Αλή Πασάς.

Ο ένας, είναι ο καπετάν Γιώργης Χασιώτης. Ο άλλος, είναι ο καπετάν Κωστής Λεπενιώτης.

Τους δύο ανώνυμους αρχικά δρόμους «βάφτισε» με τα ονόματα αυτά το δημοτικό συμβούλιο, τη δεκαετία του ’60, με την εισήγηση μάλιστα να περιέχει και το δημοτικό δίστιχο:

«Πες μας καημένε αυγερινέ κάνα καλό χαμπέρι

Τον Λεπενιώτη βάρεσαν»

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή πατώντας εδώ:


Πρόκειται για μια εκδοχή του κλέφτικου τραγουδιού για την προδοσία του Λεπενιώτη:

«Πες μας, πες μας, αστέρι μου, κάνα καλό χαμπέρι.

Τι να σας πω, μαύρα παιδιά, τι να σας μολογήσω;

Το Λεπενιώτη βάρεσαν μες στο δεξί το χέρι,

δεν μπορ’ να βγάλη το σπαθί, ν’ αδειάση το τουφέκι».

Τα δύο αδέρφια του Αντώνη Κατσαντώνη, του σχεδόν μυθικού πολεμιστή που έδρασε στην Αιτωλοακαρνανία, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο βαφτίστηκαν σύμφωνα με μέρη όπου γεννήθηκαν. Ο σαρακατσάνος πατέρας του ονομαζόταν Γιάννης Μακρυγιάννης και τόσο ο Κατσαντώνης όσο και τα αδέρφια του, γεννιούνταν στα διάφορα σημεία όπου οδηγούσε το κοπάδι ο Τζουμερκιώτης , από το Βασταβέτσι, το σημερινό Πετροβούνι Βορείων Τζουμέρκων, πατέρας τους.

Ο Χασιώτης γεννήθηκε στα Χάσια και ο Λεπενιώτης, στη Λεπενού του Ξηρόμερου. Έτσι και αλλιώς, η ονοματοδοσία και τα επώνυμα σε αυτή την, προεπαναστατική περίοδο, στην Ελλάδα, ήταν μια πολύ… σχετική διαδικασία.

Η ιστορία των αδερφών άλλαξε όταν γνώρισαν τον καπετάν Βασίλη Δίπλα, που έβγαλε τον Κατσαντώνη «στο κλαρί», μαζί με τα αδέρφια του. Όταν ο Κατσαντώνης πήρε το αρματολίκι από το γέρο πια, Δίπλα, ξεκίνησε την πολεμική του σταδιοδρομία και το μύθο του «τουρκοφάγου» που επιβεβαίωσαν πολλοί περιηγητές και καταγραφείς της εποχής.

Τον Χασιώτη και τον Κατσαντώνη τους έπιασε μαζί το οθωμανικό απόσπασμα, στη «σπηλιά του Κατσαντώνη» όπου ο καπετάνιος είχε αποσυρθεί, ασθενής. Οδηγήθηκαν και οι δύο στα Γιάννενα, όπου εκτελέστηκαν μπροστά στον Αλή Πασά. Η επικρατούσα βιβλιογραφική εκδοχή, είναι ότι η εκτέλεση έγινε  το 1808.

Ο Λεπενιώτης ανέλαβε την αρχηγία μετά το θάνατο των αδερφών του. Ένα χρόνο αργότερα, σκοτώνει το δερβέναγα Σουλεϊμάν Τότη σε μάχη. Κατέφυγε στη Λευκάδα και συνδέθηκε με τον Κολοκοτρώνη κατά την παραμονή του στα Επτάνησα. Επέστρεψε στην ηπειρωτική Ελλάδα όταν ο Αλή Πασάς πρόσφερε αμνηστία. Τελικά, δολοφονήθηκε στο Φουρνά Ευρυτανίας, από κοτζαμπάσηδες, δύο χρόνια πριν την επίσημη έναρξη της επανάστασης του ’21.


πηγές

Yemeniz, E. Scenes et recits des Guerneres de L' Independence, Grece moderne, Παρίσι, 1869

Πετρόπουλος, Δ. Ελληνικά δημοτικά τραγούδια, τόμος Α’ στο Λυμπεροπούλου, Ι. Η προδοσία στο κλέφτικο τραγούδι (Μέρος Β) - Τα Τραγούδια

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3