ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Ötzi, ο άνθρωπος των πάγων, αποκαλύπτεται εκ νέου

Εικόνα του άρθρου Ο Ötzi, ο άνθρωπος των πάγων, αποκαλύπτεται εκ νέου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/08/2023, 17:24
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Ötzi, ο άνθρωπος των πάγων, του οποίου τα λείψανα βρέθηκαν σε μια χαράδρα ψηλά στις Άλπεις του Τιρόλου από πεζοπόρους το 1991, είναι ίσως το πιο προσεκτικά μελετημένο πτώμα στον κόσμο.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται τη μούμια του που βρίσκεται σε ένα ειδικό ψυχρό κελί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Νοτίου Τιρόλου στο Μπολζάνο της Ιταλίας.

Μια νέα μελέτη του αρχαίου DNA που εξήχθη από τη λεκάνη του Ötzi αποκάλυψε ότι η μούμια ηλικίας 5.300 ετών είχε σκούρο δέρμα και σκούρα μάτια - και πιθανότατα ήταν φαλακρή. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αναπαράσταση του Ötzi που απεικονίζει έναν ανοιχτόχρωμο άνδρα με μαλλιά και γενειάδα.

«Προηγουμένως πιστευόταν ότι το δέρμα του είχε σκουρύνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μουμιοποίησης», δήλωσε ο Άλμπερτ Ζινκ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μελετών Μούμιας της Eurac Research, ενός ιδιωτικού ερευνητικού κέντρου που εδρεύει στο Μπολζάνο και συν-συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο επιστημονικό περιοδικό Cell Genomics.

Δεν είναι τόσο περίεργο ότι ο Ötzi είχε σκούρο δέρμα, δήλωσε ο Ζινκ, σημειώνοντας ότι πολλοί Ευρωπαίοι εκείνης της εποχής είχαν πιθανότατα πιο σκούρο χρωματισμό δέρματος από πολλούς σημερινούς Ευρωπαίους.

«Οι πρώτοι Ευρωπαίοι αγρότες είχαν ακόμη αρκετά σκούρο δέρμα, το οποίο με τον καιρό άλλαξε σε πιο ανοιχτό, ως προσαρμογή στις αλλαγές του κλίματος και της διατροφής των αγροτών. Οι αγρότες καταναλώνουν πολύ λιγότερη βιταμίνη D στη διατροφή τους σε σύγκριση με τους κυνηγούς-συλλέκτες», εξήγησε.

«Φαίνεται ότι ο άνθρωπος των πάγων εξακολουθούσε να καταναλώνει αρκετό κρέας, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την ανάλυσή μας στο στομάχι του που δείχνει την παρουσία κρέατος ζαρκαδιού και ελαφιού», πρόσθεσε.

Τα γονιδιώματα του Ötzi προσδιορίστηκαν για πρώτη φορά το 2012. Εκείνη η ανάλυση κατέληξε σε χαρακτηριστικά ενός ανοιχτόχρωμου, ανοιχτόμαυρου τριχωτού αρσενικού σε αντίθεση με τα σημερινά ευρήματα, στα οποία συνέβαλε η ανάπτυξη της τεχνολογίας αλληλούχισης του DNA.

Όπως δείχνει το DNA του Ötzi και άλλων αρχαίων ανθρώπων, οι γενετικές αλλαγές στο χρώμα του δέρματος χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να γίνουν κοινός τόπος στην Ευρώπη.

«Οι άνθρωποι που έζησαν στην Ευρώπη μεταξύ 40.000 ετών πριν και 8.000 ετών πριν ήταν τόσο σκούροι όσο οι άνθρωποι στην Αφρική, κάτι που έχει πολύ νόημα, επειδή [η Αφρική] είναι ο τόπος από τον οποίο προήλθαν οι άνθρωποι», λέει ο αρχαιογενετιστής Γιοχάνες Κράουζε του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck στη Λειψία της Γερμανίας. «Πάντα φανταζόμασταν ότι [οι Ευρωπαίοι] έγιναν ανοιχτόχρωμοι πολύ πιο γρήγορα. Αλλά τώρα φαίνεται ότι αυτό συνέβη στην πραγματικότητα αρκετά αργά στην ανθρώπινη ιστορία».

Με πληροφορίες από CNN, The Guardian, Sciencenews


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back