ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Περού: Βρήκαν μούμια εφήβου από την προ-Ινκα εποχή

Εικόνα του άρθρου Περού: Βρήκαν μούμια εφήβου από την προ-Ινκα εποχή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2023, 13:01
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Περουβιανοί αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μια μούμια ηλικίας άνω των 1.000 ετών στα περίχωρα της σύγχρονης πρωτεύουσας τη Δευτέρα, στην πιο πρόσφατη ανακάλυψη που χρονολογείται από την προ-Ινκα εποχή.

Η μούμια, πιθανότατα έφηβος, βρέθηκε σε έναν υπόγειο τάφο μαζί με κεραμικά και σχοινί και συμπεριλαμβανομένων κομματιών δέρματος και μαλλιών.

Ο μουμιοποιημένος έφηβος βρέθηκε διατηρημένος σε «καλή κατάσταση», δήλωσε η αρχαιολόγος Γιομίρα Χουαμάν, υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος Cajamarquilla που συνδέεται με το Universidad Nacional Mayor de San Marcos.

Παρόλο που είναι περισσότερο γνωστό για το ανακτορικό καταφύγιο των Ίνκας στην κορυφή του βουνού Μάτσου Πίτσου, το Περού φιλοξένησε διάφορους προϊσπανικούς πολιτισμούς που άκμασαν τους αιώνες πριν από την άνοδο των Ίνκας στην εξουσία, κυρίως κατά μήκος της κεντρικής ακτής της χώρας και στις Άνδεις.

Ο έφηβος έζησε πριν από 1.100 έως 1.200 χρόνια και μπορεί να ανήκε στους πολιτισμούς Λίμα ή Ίχμα. Η μούμια ανακαλύφθηκε περίπου 200 μέτρα από το σημείο όπου βρέθηκε η πρώτη μούμια της Cajamarquilla, εξήγησε ο Χουαμάν, αναφερόμενος σε μια άλλη μούμια που βρέθηκε σε κοντινή απόσταση πέρυσι.

Στον αρχαιολογικό χώρο βρέθηκαν επίσης τα λείψανα οκτώ παιδιών και 12 ενηλίκων, που προφανώς θυσιάστηκαν πριν από περίπου 800-1.200 χρόνια.

Το εκτεταμένο συγκρότημα Cajamarquilla περιλαμβάνει τα ερείπια τεσσάρων πυραμίδων και άλλες κατασκευές, όπως τοίχους που είναι τοποθετημένοι σαν λαβύρινθοι. Το συγκρότημα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη από λασπότουβλα στο Περού μετά την Τσαν Τσαν στο βόρειο τμήμα της χώρας των Άνδεων.

Το Cajamarquilla πιθανόν να κατοικούνταν από ανθρώπους από την ακτή και τα υψίπεδα των Άνδεων, δήλωσε ο Χουαμάν. Βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Λίμα. και η τοποθεσία πιστεύεται ότι ήταν ένα ακμάζον εμπορικό κέντρο.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Facebook


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back