Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο «νόμος Θεοδωρικάκου» απειλεί την αυτοδιοίκηση

Εικόνα του άρθρου Ο «νόμος Θεοδωρικάκου» απειλεί την αυτοδιοίκηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/06/2022, 12:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «κοπτάτσια Θεοδωρικάκου» ήταν μια από τις πρώτες κυβερνητικές αποφάσεις, που, χωρίς δημοκρατικό προηγούμενο, άλλαξε ένα εκλογικό αποτέλεσμα μετά την κάλπη και χωρίς να έχει παρεμβληθεί άλλη.

Η αλλαγή ωφέλησε οριζόντια τις δημοτικές αρχές που κέρδισαν, χωρίς πλειοψηφία ελέω «νόμου Σκουρλέτη», τις εκλογές, αλλά κατά κύριο λόγο τις αρεστές στην κυβέρνηση και τανάπαλιν.

Τώρα, η απερίσκεπτη παρέμβαση του σημερινού υπουργού ΠροΠο, καθιστά συζητήσιμη μια σειρά αποφάσεις Δήμων, γιατί τρία χρόνια μετά τις εκλογές, το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις που άλλαξαν ουσιαστικά το αποτέλεσμα, δίνοντας πλειοψηφίες σε όργανα όπως οι οικονομικές επιτροπές (στις οποίες είχε δώσει περισσότερες αρμοδιότητες και ο νόμος Σκουρλέτη…) και αποδυναμώνοντας τα δημοτικά συμβούλια.

Σε μια από τις υποθέσεις εμπλέκεται και το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, καθώς, αφενός παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν προσφύγει, αφετέρου ο Δήμος Ιωαννιτών θα στηρίξει τις ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Άλλωστε, ένα σημαντικό τμήμα της δημοτικής αρχής είναι οργανικό κομμάτι της ΝΔ, ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την κυβέρνηση και έχει ταχθεί υπέρ των αλλαγών με δηλώσεις…

Ήδη όμως το ΣτΕ έχει εκφράσει διαφορετικές απόψεις. Το Γ’ τμήμα αποφάνθηκε πριν από δύο μήνες ότι οι αλλαγές είναι αντισυνταγματικές.

Πριν από λίγες μέρες, η Ολομέλεια πλέον του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις αλλαγές στους ορισμούς αντιδημάρχων σε νησιωτικές κοινότητες.

Το ανοιχτό θέμα είναι η νομιμότητα των αποφάσεων τριών ετών, που έχουν ήδη υπογραφεί και εφαρμοστεί. Το χάσμα που άνοιξε η κυβέρνηση της ΝΔ, αρνούμενη να συμβιβαστεί με μια βασική αρχή του εκλογικού ανταγωνισμού, ότι όσο ελλιπής και να είναι ο εκλογικός νόμος, η εκλογική απόφαση δεν αλλάζει, παρά μόνο με εκλογές, είναι μεγάλο.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ήδη «διπλές» αποφάσεις για καίρια θέματα που λιμνάζουν, με συνευθύνη της δημοτικής αρχής: άλλη απόφαση για led και απορρίμματα στο δημοτικό συμβούλιο όπου μειοψηφεί, άλλη στην οικονομική επιτροπή όπου έχει πλειοψηφία ελέω υπουργικής «κοπτάτσιας».

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικοί νόμοι κρίνονται αντισυνταγματικοί: το 2019, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικά μέρη του νόμου Κατρούγκαλου που «θέρισε» τις συντάξεις. Ακόμα πιο πίσω, αντισυνταγματικός είχε κριθεί ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Δεν θα είναι και η πρώτη φορά που ανεξαρτήτως αποφάσεων, η «ζημιά» έχει ήδη γίνει. Γιατί ακόμα και αν τελικά βρεθεί η φόρμουλα να παραμείνουν σε νομική ισχύ οι αποφάσεις των Δήμων, το ζήτημα που δημιουργεί η κατ’ αποκοπή παραβίαση του συντάγματος από τις κυβερνήσεις, παραμένει…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back