Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο ΣτΕ υπέρ «νόμων Θεοδωρικάκου»

Εικόνα του άρθρου Στο ΣτΕ υπέρ «νόμων Θεοδωρικάκου»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2022, 14:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) προτίθεται να κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών, πιο συγκεκριμένα η δημοτική αρχή, υπέρ των «νόμων Θεοδωρικάκου».

Στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου πρόκειται να συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης δημοτικών συμβούλων του Δήμου Βέροιας κατά αποφάσεων για τον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Ήδη, το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε πριν από έναν μήνα αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις του πρώην υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου βάσει της προσφυγής των δημοτικών συμβούλων του Δήμου Βέροιας. Ο νόμος της απλής αναλογικής, με τον οποίο έγιναν οι τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, μπορεί να ήταν ελλειμματικός, το εκλογικό αποτέλεσμα είναι όμως εκλογικό αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση αποφάσισε μετεκλογικά να παρέμβει και να αλλοιώσει επί της ουσίας το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η απόφαση, κατά πλειοψηφία, του Γ’ Τμήματος ήρθε να υπογραμμίσει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη μεγάλη πληγή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι επίμαχες διατάξεις (των νόμων 4623/2019 και 4625/2019) «παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού», ανέφερε το Γ’ Τμήμα, το οποίο παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Σημειωτέον ότι η απόφαση του Τμήματος δεν είναι δεσμευτική ενώ της Ολομέλειας είναι. Οπότε η επερχόμενη συνεδρίαση είναι πολύ κρίσιμη για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ενόψει της συνεδρίασης της Ολομέλειας, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ υπέγραψε στις 26 Απριλίου απόφαση για άσκηση παρέμβασης στη δίκη, η οποία, όπως αναφέρεται, θα γίνει στις 6 Μαΐου. Την άσκηση της παρέμβασης την αναθέτει δε, σε δικηγόρο του Δήμου αλλά και στον ομότιμο καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκο Αλιβιζάτο.

H Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών, στην οποία η δημοτική αρχή του κ. Ελισάφ έχει την πλειοψηφία μετά τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου, αναμένεται να εγκρίνει τη δημαρχιακή απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back