ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νετανιάχου, η επίθεση στη Ράφα και το πολιτικό του μέλλον

Εικόνα του άρθρου Ο Νετανιάχου, η επίθεση στη Ράφα και το πολιτικό του μέλλον
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2024, 19:15
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει αντικρουόμενες πιέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό καθώς ζυγίζει πόσο μακριά πρέπει να φτάσει την επιχείρηση για την ήττα της Χαμάς στη Ράφα, η οποία περιπλέκει τις ελπίδες να φέρει τους Ισραηλινούς ομήρους στην πατρίδα τους.

Οι διαδηλώσεις στους δρόμους κατά της κυβέρνησης από τις οικογένειες και τους υποστηρικτές ορισμένων από τους περισσότερους από 130 ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα έχουν γίνει μόνιμο θέμα, με τους διαδηλωτές να απαιτούν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς για να τους πάρουν πίσω.

Άλλοι ζητούν από την κυβέρνηση και τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας να συνεχίσουν την επιχείρηση στη Ράφα κατά των εναπομεινάντων σχηματισμών της Χαμάς που κρατούν αποστάσεις γύρω από την πόλη, η οποία άρχισε αυτή την εβδομάδα με αεροπορικές επιδρομές και μάχες στα περίχωρα.

Οι άλλες πιέσεις αντικατοπτρίζουν τις διαιρέσεις στο υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου μεταξύ κεντρώων υπουργών που ανησυχούν για την αποξένωση της Ουάσιγκτον, του πιο ζωτικού συμμάχου και προμηθευτή όπλων του Ισραήλ, και θρησκευτικών εθνικιστών σκληροπυρηνικών που είναι αποφασισμένοι να απομακρύνουν τη Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το δίλημμα 

Η Χαμάς έθεσε στον Νετανιάχου ένα δίλημμα αυτή την εβδομάδα, όταν δήλωσε ότι αποδέχθηκε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου για παύση των μαχών με αντάλλαγμα την ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους. 

Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέρριψαν την προσφορά, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι άλλαξε τους όρους της συμφωνίας. Όμως δεν διέκοψε τις διαπραγματεύσεις και η διπλωματία των λεωφορείων συνεχίζεται, με τον επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς να βρίσκεται στο Ισραήλ την Τετάρτη για να συναντηθεί με τον Νετανιάχου.

Σε διεθνές επίπεδο, οι διαμαρτυρίες έχουν εξαπλωθεί κατά της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει περισσότερους από 34.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, και έχει εξαπλώσει τον υποσιτισμό και τις ασθένειες στον θύλακα.

Επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, οι έρευνες δείχνουν ότι η κοινή γνώμη στο Ισραήλ διχάζεται όλο και περισσότερο από τότε που ο Νετανιάχου υποσχέθηκε για πρώτη φορά να συντρίψει τη Χαμάς σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η οποία σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με τις ισραηλινές μετρήσεις, πήρε περισσότερους από 250 ομήρους και πυροδότησε την εκστρατεία στη Γάζα.

Προς το παρόν, ο Νετανιάχου έχει κρατήσει το υπουργικό συμβούλιο ενωμένο, απορρίπτοντας την τελευταία πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός.

Όμως οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει αν επιμείνει ενάντια σε μια συμφωνία, όπως επιθυμούν οι σκληροδεξιοί εταίροι του, αναδείχθηκαν την Τρίτη, όταν η Ουάσινγκτον ανέστειλε ένα φορτίο όπλων για να σηματοδοτήσει την αντίθεσή της στην από καιρό υποσχόμενη επίθεση στη Ράφα.

Παρά την εικόνα του ως γεράκι της ασφάλειας, ο Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, αγωνίζεται με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι ο ίδιος ευθύνεται για τις αποτυχίες στην ασφάλεια που επέτρεψαν στη Χαμάς να υπερκεράσει τις άμυνες του Ισραήλ γύρω από τη Γάζα.

Αυτό έχει τροφοδοτήσει ένα κλίμα δυσπιστίας μεταξύ πολλών Ισραηλινών που κατά τα άλλα υποστηρίζουν την ισχυρή δράση κατά της Χαμάς.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη για το Κανάλι 13 έδειξε ότι το 56% των Ισραηλινών πιστεύει ότι το κύριο μέλημα του Νετανιάχου είναι η δική του πολιτική επιβίωση, έναντι μόνο 30% που πιστεύει ότι είναι η απελευθέρωση των ομήρων.

Μια έρευνα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ διαπίστωσε ότι λίγο πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού πιστεύει ότι μια συμφωνία για τη διάσωση των ομήρων θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, έναντι του στόχου της καταστροφής των υπόλοιπων σχηματισμών της Χαμάς.

Αλλά μια ξεχωριστή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Πολιτικής του Εβραϊκού Λαού (JPPI) διαπίστωσε ότι το 61% πίστευε ότι ο στρατός πρέπει να επιχειρεί στη Ράφα ό,τι κι αν γίνει. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του καναλιού 13, το 41% τάχθηκε υπέρ της αποδοχής της συμφωνίας και το 44% κατά.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία αρχείου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back