ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ εισέρχεται όλο και πιο βαθιά στη Ράφα

Εικόνα του άρθρου Το Ισραήλ εισέρχεται όλο και πιο βαθιά στη Ράφα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/05/2024, 19:26
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν βαθύτερα στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας την Κυριακή και πολέμησαν με τη Χαμάς σε τμήματα του κατεστραμμένου βορρά που ο στρατός δήλωσε ότι είχε εκκαθαρίσει πριν από μήνες, αλλά όπου οι μαχητές έχουν ανασυνταχθεί.

Οι προειδοποιήσεις για την αυξανόμενη επίθεση στη Ράφα, που θεωρείται το τελευταίο καταφύγιο στη Γάζα για περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες καθώς και το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς, συνεχίστηκαν και σήμερα. Περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα μετά τις εντολές εκκένωσης από το Ισραήλ, το οποίο λέει ότι πρέπει να εισβάλει για να διαλύσει τη Χαμάς και να επιστρέψει δεκάδες ομήρους που είχαν συλληφθεί στην επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε την αντίθεσή του σε μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, λέγοντας στο CBS ότι το Ισραήλ θα «έμενε με το σακί στο χέρι σε μια διαρκή εξέγερση» χωρίς μια έξοδο από τη Γάζα και ένα σχέδιο μεταπολεμικής διακυβέρνησης.

Η επεκτεινόμενη επιχείρηση στη Ράφα έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις από τη γειτονική Αίγυπτο, το υπουργείο Εξωτερικών της οποίας δήλωσε ότι προτίθεται να συμμετάσχει επίσημα στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, την οποία το Ισραήλ απορρίπτει. Η ανακοίνωση αναφερόταν «στην επιδεινούμενη σοβαρότητα και έκταση των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον Παλαιστινίων αμάχων».

«Μια επίθεση πλήρους κλίμακας στη Ράφα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί», ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τερκ, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δει πώς μπορεί να συμβιβαστεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η Γάζα έχει μείνει χωρίς λειτουργική κυβέρνηση, οδηγώντας σε κατάρρευση της δημόσιας τάξης και επιτρέποντας στην ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς να ανασυγκροτηθεί ακόμη και στις πιο σκληρά πληγείσες περιοχές. Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη προσφέρει ένα λεπτομερές σχέδιο για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση στη Γάζα, λέγοντας μόνο ότι θα διατηρήσει τον αόριστο έλεγχο ασφαλείας στον παράκτιο θύλακα που φιλοξενεί περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ομιλία του την Ημέρα Μνήμης υποσχέθηκε να συνεχίσει να μάχεται μέχρι τη νίκη στη μνήμη όσων σκοτώθηκαν στον πόλεμο.

Διαδηλώσεις

Στο μεταξύ, χιλιάδες Ισραηλινοί συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ζητώντας συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Γάζα από τη Χαμάς, πρόωρες εκλογές και την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στη βόρεια πόλη Χάιφα, οι διαδηλωτές διαδήλωσαν πίσω από ένα πανό που έγραφε «Ας θυμηθεί κάθε Ισραηλινός γονέας ότι έθεσε τη ζωή του παιδιού του στα χέρια του Νετανιάχου, ο οποίος τους απογοητεύει», ενώ εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν έξω από την ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού στην Καισάρεια, 40 χιλιόμετρα μακριά.

Οι ελπίδες για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα απελευθέρωνε τουλάχιστον μερικούς από τους 132 ομήρους που πιστεύεται ότι κρατούνταν στη Γάζα αυξήθηκαν για λίγο την περασμένη εβδομάδα όταν η Χαμάς αποδέχθηκε μια συμφωνία που πρότειναν οι μεσολαβητές, αλλά διαψεύστηκαν όταν ο Νετανιάχου απέρριψε τους όρους.

Η Χαμάς δήλωσε το Σάββατο ότι ο βρετανοϊσραηλινός όμηρος Nadav Popplewell πέθανε μετά τον τραυματισμό του σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή πριν από ένα μήνα, αλλά δεν παρείχε αποδείξεις. Ο ισραηλινός στρατός δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Αλλού στο Τελ Αβίβ, η αστυνομία διέλυσε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν ισραηλινές σημαίες, με κανόνια νερού και συνέλαβε αρκετούς ανθρώπους. Ο μεγάλος αυτοκινητόδρομος από το Τελ Αβίβ προς την Ιερουσαλήμ αποκλείστηκε για περίπου μία ώρα. Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλο το Ισραήλ.

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει διαρκέσει περισσότερο από ό,τι πολλοί περίμεναν και η αποφασιστική νίκη επί της Χαμάς που επανειλημμένα έχει υποσχεθεί ο Νετανιάχου φαίνεται να είναι άπιαστη. Περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση, σχεδόν 2 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί και μεγάλο μέρος της Γάζας έχει καταστραφεί. Ογδόντα όμηροι απελευθερώθηκαν σε αντάλλαγμα για 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους κατά τη διάρκεια μιας βραχύβιας εκεχειρίας τον Νοέμβριο.

Mε πληροφορίες από AP, Guardian


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back