ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2024, 11:15
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι οι εναπομείνασες διαφορές μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μπορούν να γεφυρωθούν στις διαπραγματεύσεις για την τελευταία πρόταση κατάπαυσης του πυρός της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης, καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται στο Κάιρο την Τετάρτη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν την Τρίτη το κύριο συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου στη Ράφα, τη νότια πόλη της Γάζας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο κατά τη διάρκεια της επτάμηνης επίθεσης του Ισραήλ. Αυτό απέκοψε μια ζωτικής σημασίας διαδρομή για την παροχή βοήθειας στον μικροσκοπικό θύλακα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι άστεγοι και πεινασμένοι.

Στο Κάιρο, και οι πέντε αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός την Τρίτη - Χαμάς, Ισραήλ, ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ - αντέδρασαν θετικά στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και οι συναντήσεις αναμένεται να συνεχιστούν το πρωί της Τετάρτης.

Το Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια πρόταση τριών φάσεων που εγκρίθηκε από τη Χαμάς ήταν απαράδεκτη επειδή οι όροι είχαν αμβλυνθεί.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η Χαμάς παρουσίασε μια αναθεωρημένη πρόταση και το νέο κείμενο υποδηλώνει ότι τα εναπομείναντα κενά μπορούν «οπωσδήποτε να κλείσουν». Μιλώντας την Τρίτη, αρνήθηκε να διευκρινίσει ποια ήταν αυτά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς το Ισραήλ και τη Χαμάς να μη φεισθούν προσπαθειών για να συμφωνήσουν σε εκεχειρία. «Μην κάνετε κανένα λάθος. Μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα θα ήταν μια ανθρώπινη καταστροφή», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί παροχής βοήθειας δήλωσαν ότι το κλείσιμο των δύο διαβάσεων προς τη νότια Γάζα -της Ράφα και του ελεγχόμενου από το Ισραήλ Κερέμ Σαλόμ- ουσιαστικά απέκοψε τον θύλακα από την εξωτερική βοήθεια και πολύ λίγα καταστήματα ήταν διαθέσιμα στο εσωτερικό.

Οι οικογένειες έχουν στριμωχτεί σε καταυλισμούς με σκηνές και αυτοσχέδια καταφύγια, υποφέροντας από ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Πηγές της Ερυθράς Ημισελήνου στην Αίγυπτο δήλωσαν ότι οι αποστολές έχουν σταματήσει εντελώς. «Αυτά τα περάσματα είναι μια σανίδα σωτηρίας... Πρέπει να επαναλειτουργήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση», δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρίνι, επικεφαλής της υπηρεσίας βοήθειας του ΟΗΕ UNRWA, στο X.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ενημερώθηκε ότι το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ θα ανοίξει ξανά την Τετάρτη και ότι οι παραδόσεις καυσίμων μέσω της Ράφα θα συνεχιστούν επίσης τότε.

Οι επικριτές του πολέμου στη Γάζα κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να πιέσει το Ισραήλ να αλλάξει πορεία. Οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ και κύριος προμηθευτής όπλων, καθυστέρησαν ορισμένες αποστολές όπλων προς το Ισραήλ για δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τέσσερις πηγές την Τρίτη.

Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο αρνήθηκαν να σχολιάσουν, αλλά αυτή θα ήταν η πρώτη καθυστέρηση από τότε που η κυβέρνηση Μπάιντεν προσέφερε την πλήρη υποστήριξή της στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Φωτογραφία αρχείου: UNRWA

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back