Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο Μπωντλαίρ στα ελληνικά και ο Αρσένης Γεροντικός

Εικόνα του άρθρου Ο Μπωντλαίρ στα ελληνικά και ο Αρσένης Γεροντικός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/03/2018, 17:55
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ένας δρόμος των Ιωαννίνων έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Σαρλ Μπωντλαίρ και άλλους ελεγειακούς και συμβολιστές της γαλλικής, αλλά και τους γερμανούς ρομαντικούς. Η οδός Αρσένη Γεροντικού φέρει το όνομα του κερκυραίου μεταφραστή και καθηγητή της Ζωσιμαίας, ο οποίος αποτέλεσε κομμάτι της «γιαννιώτικης μπελ επόκ» των γραμμάτων και της εκπαίδευσης.

Ο Αρσένης Γεροντικός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1900. Σπούδασε σε Γαλλία και Ελβετία και έγινε ένας από τους κύριους μεταλαμπαδευτές του στην ελληνική κοινωνία. Μετέφρασε πολλά γαλλικά και γερμανικά λογοτεχνικά έργα, αλλά και αγγλικά: Πόε, Μπερνς, Ρεμπώ, Σίλερ, αλλά και Μπωντλαίρ.

Στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 1967 της Ηπειρωτικής Εστίας, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος (το '51) και για χρόνια συνεργάτης, ο Γεροντικός αποδίδει τη «Ραγισμένη καμπάνα» από τα «Άνθη του Κακού», του Μπωντλαίρ:

Ω, γόησσα μαλθακή, θέλω να υμνήσω τώρα

τα τόσα, που τή νιότη στολίζουν δώρα

Τα κάλλη σου θ’ άνιστορήσω

Έκει σμίγει ή ωριμότητα καί ή φύση ή παιδική


Ο Αρσένης Γεροντικός έζησε κυρίως στα Γιάννενα, διδάσκοντας γαλλικά στη Ζωσιμαία. Πέθανε το 1990. Εκτός από το δρόμο ο οποίος βρίσκεται πίσω από το λόφο Περιβλέπτου και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου προ  δεκαετίας σχεδόν, με αφορμή το θέμα της κατασκευής του περιφερειακού δακτυλίου της πόλης, προτομή του υπάρχει στα Λιθαρίτσια. Τη φιλοτέχνησε ο Κυριάκος Ρόκος, ο οποίος υπήρξε μαθητής του.

ΣΧΟΛΙΑ
Θωμάς Νούσιας
Άφησε την πολύ μεγάλη περιουσία του στον Δήμο και συνέβαλε αποφασιστικά στην ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου. Στην προτομή του όμως, στα Λιθαρίτσια, ο δήμος δεν φρόντισε να υπάρχει το όνομά του, ή άλλη πληροφορία...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back