ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε κυρώσεις στη «ρωσική ελίτ»

Εικόνα του άρθρου Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε κυρώσεις στη «ρωσική ελίτ»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/02/2022, 23:53
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει» αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.


Λάθος τράπεζα

Νωρίτερα η βρετανική κυβέρνηση μπέρδεψε τη διεύθυνση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας με εκείνη μιας ιδιωτικής τράπεζας που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τις κυρώσεις που επιβάλλει σε βάρος της Μόσχας.

Ο Τζόνσον επέβαλε κρυώσεις σε πέντε ιδιωτικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων είναι και η Bank Rossiya. Το Λονδίνο υποστηρίζει ότι «ανήκει σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους» που έχουν «απευθείας δεσμούς» με τον Πούτιν. Στον κατάλογο των κυρώσεων όμως δεν περιλαμβάνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.

Κατά λάθος, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι κυρώσεις αφορούν την Bank Rossiya που βρίσκεται στην «οδό Νεγκλινάγια 12, στη Μόσχα, 107016, Ρωσία». Μόνο που αυτή είναι η διεύθυνση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αποκαλείται επίσης Bank Rossiya.

Η ιδιωτική Bank Rossiya βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (και της πρώην ΕΣΣΔ) στεγάζεται στην οδό Νεγκλινάγια εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι κυρώσεις αφορούν την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Το Φόρεϊν Όφις δεν απάντησε σε ένα αίτημα να σχολιάσει το μπέρδεμα αυτό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back