Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Μοντεσκιέ και ο Τσιριμώκος πάνε σε μια πορεία

Εικόνα του άρθρου Ο Μοντεσκιέ και ο Τσιριμώκος πάνε σε μια πορεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2020, 15:42
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πριν από μια τετραετία, το αστείο της εποχής στο twitter ήταν ότι ο τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μπερδέψει τον Ρουσώ με τον Μοντεσκιέ, όταν κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα για παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών. Τo «it’s funny ‘cause it’s true» υπογραμμίστηκε από το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει (πολυθρύλητο μάλιστα) πτυχίο κοινωνικών επιστημών…

Το 2019, ο κ. Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός και μερικές από τις πρώτες νομοθετικές πράξεις της κυβέρνησής του ήταν η αμφισβήτηση της διάκρισης εξουσιών, δύο φορές: μια συμβολική, παίρνοντας υπό την άμεση ευθύνη του τα κρατικά ΜΜΕ και μια πραγματική, αφαιρώντας το σωφρονιστικό σύστημα από το υπουργείο Δικαιοσύνης και δίνοντάς το στο Δημόσιας Τάξης.

Εκεί, τοποθέτησε έναν από τους υπουργούς της πολιτικής του συμφωνίας με το βενιζελικό ΠΑΣΟΚ, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σήμερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι ένας από τους πιο προβληματικούς κυβερνητικούς υπουργούς, εκμεταλλευόμενος την πρωθυπουργική αντίληψη για το τι είναι και τι δεν είναι δημοκρατία.

Η απαγόρευση για την πορεία του Πολυτεχνείου υπάρχει από το Σάββατο το βράδυ και ορίζεται ως εξής:  «Απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων στο σύνολο της Επικράτειας (άρθρο 11 του Συντάγματος και ν. 4703/2020, Α’131) στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα (4) ή περισσότερα άτομα» από το πρωί της Δευτέρας, ως το βράδυ της Τετάρτης, όπως αναφέρει η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Η ΕΛΑΣ πάντα εύρισκε ένα φωτογραφικό τρόπο απαγόρευσης όταν ερχόταν ο Μπους, ο Κλίντον, η Μέρκελ, ο Ομπάμα, ορίζοντας χωρικά και χρονικά την «απαγόρευση συναθροίσεων».

Νωρίτερα από χτες, υπήρχαν μόνο οι προφορικές απαγορεύσεις του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μάλλον δεν θυμάται από το «σοσιαλιστικό» του μακρινό παρελθόν τα περί διάκρισης εξουσιών, ποιος και πώς νομοθετεί. Αντίθετα, με ιαχές και απειλητικές προειδοποιήσεις περί σύλληψης ακόμα και βουλευτών, τραυματίζει ακόμα περισσότερο τη δημοκρατία που υποτίθεται ότι θέλει να υπερασπίσει. Η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ (ούτε καν του κ. Χρυσοχοΐδη, γιατί το πολιτικό κόστος είναι βαρύ…) δεν μιλάει για συλλήψεις, αλλά για πρόστιμα σε συμμετέχοντες και διοργανωτές. Οι αστυνομικές δυνάμεις ωστόσο επιδίδονται ήδη σε «τοπικά πογκρόμ», έχοντας την πολιτική κάλυψη, αλλά και παραίνεση του πολιτικού τους αρχηγού.

Δεν είναι ρίσκο διάδοσης μια πορεία όμως; Φυσικά και είναι.

Όπως είναι ρίσκο διάδοσης η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, το μάθημα σε μια τάξη με πολλούς μαθητές-τριες, η εργασία σε μια πολυάριθμη γραμμή παραγωγής, η τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων σε μια εκκλησία, η συνύπαρξη σε κλειστό χώρο για μια συνέντευξη Τύπου, οι αγορές στο σούπερ μάρκετ, οι ουρές στις τράπεζες κ.ο.κ.

Θεωρητικά όμως, το ρίσκο μειώνεται όταν τηρούνται οι κανόνες προστασίας: μάσκα, απόσταση, σχολαστική καθαριότητα και αντισηπτικά. Αυτά άραγε επιδρούν λιγότερο όταν πρόκειται για πορεία Πολυτεχνείου από ό,τι αλλού; Είναι λιγότερο «εμβόλιο πριν το εμβόλιο» οι μάσκες όταν φοριούνται από όλους-ες σε μια τέτοια περίπτωση;

Ο σύγχρονος φαρισαϊσμός και η υποκρισία έχει να κάνει με το μήνυμα: η κυβέρνηση δεν αντέχει αυτό που μεταφέρει η μνήμη του Πολυτεχνείου και τώρα, είναι μια ευκαιρία να το απονομιμοποιήσει περαιτέρω. Υπάρχει σίγουρα μια δεκάδα επίλεκτων και προβεβλημένων κυβερνητικών στελεχών που ρέπουν προς την ακροδεξιά ή ταυτίζονται με τον πολιτικό της λόγο, ειδικά σε ό,τι αφορά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Μην ξεχνάμε όμως ότι μόλις πριν από ένα μήνα η κυβέρνηση συζητούσε σοβαρά να επιτρέψει τη μερική είσοδο θεατών στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια και μόλις προχτές, η υπουργός Νίκη Κεραμέως έλεγε ότι δεν έχει εισήγηση για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων. Συζητάμε σοβαρά λοιπόν το προκείμενο ή κοροϊδευόμαστε;

Ο κ. Μητσοτάκης συζητάει το προκείμενο. Θεωρεί ενδεχομένως ότι με το συγκεκριμένο χειρισμό και την εργαλειοποίηση αντιδημοκρατικών πρακτικών, ακόμα και αν δεν τις εκστομίζει αυτός, αλλά ένας στενός του συνεργάτης (ο κ. Χρυσοχοΐδης), βαδίζει πιο γρήγορα προς μια καθημερινότητα τάξης και απουσίας αμφισβήτησης, την οποία οραματίζεται ως πολιτικός. Ένα προσκαιρο "αναγκαίο κακό" δηλαδή.

Κάτι παρόμοιο, τηρουμένων των αναλογιών, οραματιζόταν ο πατέρας του το 1965, όταν πρωτοστατούσε στην «Αποστασία» μαζί με άλλους κεντρώους, πρώην αριστερούς κ.ο.κ., σε μια πολιτική κίνηση που θα έπαιζε το ρόλο της στη δημοκρατική και συνταγματική εκτροπή δύο χρόνια αργότερα. «Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις»...

Θα έπρεπε λοιπόν ο πρωθυπουργός να ξέρει, λόγω της  οικογενειακής πολιτικής παράδοσης, ότι στην πολιτική δεν αρκεί η γάτα να πιάνει ποντίκια και ας έχει ό,τι χρώμα θέλει. Η καταφυγή σε αντιδημοκρατικές μεθόδους, δημιουργεί αντιδημοκρατικό μέλλον.

Και ότι η διάκριση των εξουσιών, όπως την όρισε ο Μοντεσκιέ (και όχι ο Ρουσώ), υπάρχει (και) για να ελέγχεται η επικοινωνιακή ασυδοσία της εξουσίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Βρισκόμαστε σε έναν δεύτερο κστ οίκον περιορισμό. Τα καταστήματα κλειστά, τα σχολεία κλειστά όλα και οι μικροί μαθητές καλούνται ( και αυτοί ) να κάνουν μάθημα μέσω υπολογιστή!! Στο μεταξυ τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με ασθενείς με κορωνοιο. Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα η αντιπολίτευση εριζει για την πορεία του Πολυτεχνείου. Το Πολυτεχνείο είναι το μεγάλο γεγονός που οδήγησε στη μεταπολίτευση! Η αξία του δε μειώνεται από τίποτα και από κανέναν. Δε μπορεί κανείς να το αγγίξει! Αν λοιπόν φέτος , δεδομένων των συνθηκών , γιορταζόταν κάπως διαφορετικα ? Μήπως και η ζωή μας δεν έχει γίνει διαφορετική?
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back