Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πολυτεχνείο: Καλέσματα στην επέτειο της εξέγερσης

Εικόνα του άρθρου Πολυτεχνείο: Καλέσματα στην επέτειο της εξέγερσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/11/2022, 17:25
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι φορείς των Ιωαννίνων ξεκίνησαν να στέλνουν ψηφίσματα για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων:

«Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γιατί συμβολίζει τους αγώνες ολόκληρου του λαού μας και ιδιαίτερα της νεολαίας για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Το ίδρυμα θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο Πολυτεχνείου, στις 17/11, στις 11 το πρωί


ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων

 Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου έχουν διαχρονική αξία και είναι επίκαιρα και σήμερα όσο ποτέ.  Σήμερα που οι μισθοί των εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα παραμένουν καθηλωμένοι και εξανεμίζονται ταυτόχρονα από τις εκρηκτικές τιμές στα βασικά αγαθά, στα καύσιμα, στους λογαριασμούς. Σήμερα, που τα κοινωνικά αγαθά της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της περίθαλψης όχι μόνο αμφισβητούνται, αλλά περιορίζονται δραστικά ή και καταργούνται.  Σήμερα, που η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τους αντεργατικούς νόμους, καταργεί εργασιακά κεκτημένα, όπως το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση.  Σήμερα, που η κυβέρνηση της Ν.Δ., πριμοδοτεί την αισχροκέρδεια των ολίγων, συρρικνώνει τη Δημοκρατία, στήνοντας μηχανισμό παρακράτους με υποκλοπές και παρακολουθήσεις σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και πολίτες.  Σήμερα, λοιπόν, οφείλουμε στη γενιά του Πολυτεχνείου τη συνέχιση των αγώνων τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων και του λαού μας, που δέχονται σκληρή επίθεση από την κυβέρνηση.                                       

Η ΑΔΕΔΥ καλεί στη συγκέντρωση στη Δομπόλη, στις 18.00 της 17/11.

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων:

Αυτοί που μιλούν σήμερα για βαρυχειμωνιές για να εξασφαλίσουν την άνοιξη της κερδοφορίας τους, λογαριάζουν χωρίς τον βασικό παραγωγό του πλούτου, χωρίς τα εκατομμύρια των εργατών στη χώρα μας και σε όλον τον κόσμο. Χωρίς την εργασία, τον ιδρώτα και το μυαλό των εργαζομένων, τίποτα δε προχωρούσε προς τα εμπρός, τίποτα δε θα λειτουργούσε, τίποτα δε θα βρισκόταν σε κίνηση.

Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα, με καλάθια της ντροπής, με Voucher και Pass, με τα επιδόματα-κοροϊδία των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν δεχόμαστε να πληρώνουμε τον λογαριασμό της ενέργειας από τις πράσινες μπίζνες τους που ονομάζουν «πράσινη ανάπτυξη» για να κρύψουν την τεράστια κερδοφορία που τους αποφέρει η αξιοποίηση λιμνάζοντος κεφαλαίου με τις ΑΠΕ. Δεν δεχόμαστε να πληρώνουμε τις κρίσεις τους, την ανάπτυξη τους, τους πολέμους τους


Σύλλογος ΟΤΑ Ιωαννίνων:          

«Τιμάμε τους αγώνες του λαού και της νεολαίας ενάντια στη φασιστική, αμερικανονατοϊκή δικτατορία, την αλύγιστη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στα βασανιστήρια και στις εξορίες. Αγώνες και θυσίες που μας εμπνέουν και σήμερα!  Το μήνυμα της εξέγερσης του πολυτεχνείου για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ… Σήμερα που ο λαός μαστίζεται από την φτώχεια και την ακρίβεια, που αγωνιά πώς θα ζεστάνει το σπίτι του, τη στιγμή που οι ενεργειακοί κολοσσοί κολυμπάνε στα κέρδη (…) Δίνουμε λοιπόν συνέχεια στην «ανάσα» που πήραμε μετά την επιτυχημένη απεργιακή μάχη που δώσαμε. Ακυρώνουμε στην πράξη το αφήγημα των «τρολ» του συστήματος, ότι η Απεργία της 9ης Νοέμβρη ήταν τάχα…τουφεκιά στον αέρα».

Ο σύλλογος καλεί στην πορεία, στις 17.30, από τη Δομπόλη.


Σύλλογος φοιτητών ΜΕΥ:

«Ο αγώνας του λαού και της νεολαίας ‘’φώτισε’’ και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντί του. Ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις! Η υπεράσπιση της ζωής, των σπουδών μας είναι υπόθεση δική μας και όλου του λαού. Ενωμένοι είμαστε δυνατοί! Οι φοιτητές του ’73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών της υπαίθρου. Σήμερα ο αγώνας μας για σύγχρονες σπουδές πρέπει να ενωθεί με τον αγώνα τον εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα».


ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ιωαννίνων

Το μήνυμα της εξέγερσης συμβολίζει τους αγώνες του λαού μας και της νέας γενιάς για ψωμί, παιδεία, ελευθερία και αξιοπρέπεια. Παραμένει ζωντανό και επίκαιρο εμπνέοντας τους αγώνες του σήμερα για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Θυμίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σταματήσει έναν λαό που διεκδικεί το δικαίωμα του σε μία καλύτερη ζωή. Θυμίζει ότι υπάρχει ελπίδα. Σήμερα, στις δύσκολες καταστάσεις για την δημοκρατία και το λαό μας, συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα πάρουν μέρος στην πορεία της 17/11 και θα καταθέσουν στεφάνια την ίδια μέρα, το πρωί, στο Ηρώο.


ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων

«Μέσα σε μια βαθιά οικονομική κρίση οι Έλληνες πολίτες 49 χρόνια μετά, συζητούν ξανά για ψωμί, παιδεία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για Ελευθερία και Δημοκρατία. Με φάρο τους αγώνες της γενιάς του Πολυτεχνείου  Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας μην αποδημήσουμε το αξιακό μας σύστημα και τις κοινωνικές αξίες. Είναι ημέρα μνήμης για όσους έδωσαν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή για τη Δημοκρατία στην χώρα μας, ας αναλογιστούμε μέσα από το παρελθόν μας, από τις ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου την ευθύνη μας απέναντι στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η κοινωνική συνοχή».

ΜέΡΑ25 Ιωαννίνων

Το ΜέΡΑ25 Ιωαννίνων αναφέρει ότι «η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί καρφί στο μάτι της αστικής εξουσίας. Όπως ακριβώς και τώρα όπου υπάρχει ένα μέρος του ελληνικού πληθυσμού που παρασιτικά επωφελείται από την εμβάθυνση της χρεοδουλοπαροικίας, έτσι και τότε η αστική εξουσία και οι ακόλουθοι της συμμετείχαν ενεργά στην βίαιη και βάρβαρη αντιμετώπιση ενάντια στους ταξικούς τους αντιπάλους. Υπάρχει για να μας θυμίζει για ποιους αγωνιζόμαστε, Για την εργολαβική καθαρίστρια ,τον εργάτη που δεν τολμά να αναλογιστεί πως θα βγάλει τον μήνα, τους δικούς μας αλλά και ξένους μετανάστες που προσπαθούν να επιβιώσουν μακριά απ’ τους τόπους τους, τους ανθρώπους που ζουν με τον φόβο της βίας, της εκμετάλλευσης και του αποκλεισμού, όλους αυτούς δηλαδή που υφίστανται ταξική βία. Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μας υπενθυμίζει πως οι αγώνες και οι θυσίες των νέων, δεν πάνε ποτέ χαμένοι. Το σύνθημα για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία και ‘Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ’ παραμένει επίκαιρο και διαχρονικό, συμβολίζοντας τα οράματα και τις αξίες για μια άλλη κοινωνία με Δημοκρατία, Αλληλεγγύη και Δικαιοσύνη».

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Μετά από 49 χρόνια από τον αγώνα των φοιτητών για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας ο αγώνας αυτός συνεχίζει να έχει νόημα. Σήμερα η χώρα μας διάγει μία πολύ κρίσιμη περίοδο. Το ίδιο η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος. Και δυστυχώς σε τέτοιες περιόδους καιροφυλακτεί το «κακό». Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα πιο σημαντικά που πρέπει να σκεφτούμε, όλες οι κοινωνίες, είναι ότι πρέπει να σκύψουμε με ηρεμία και σύνεση στα προβλήματα των καιρών και να δώσουμε διεξόδους στην κοινωνία και κυρίως στη νέα γενιά, πάντα με όχημα τη δημοκρατία. Αυτή λοιπόν πρέπει να είναι η προβολή του μηνύματος της εξέγερσης του πολυτεχνείου στο σήμερα. «Καμία έκπτωση στη λειτουργία των θεσμών της δημοκρατίας».

Γιάννενα Τώρα

Κάθε επέτειος μνήμης των ιστορικών γεγονότων του Πολυτεχνείου είναι μια καλή αφορμή για περισυλλογή και αυτοκριτική, για όσα έχουμε πετύχει ως δημοκρατική κοινωνία και για όσα ακόμη υπολείπονται να γίνουν, ώστε να επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί, όπως έλεγε και ο Θαλής ο Μιλήσιος, άριστη δημοκρατία είναι εκείνη που δεν έχει ούτε πάρα πολύ πλούσιους ούτε πάρα πολύ φτωχούς πολίτες.

ΝΑΡ

"Μπορούμε κι εμείς που σήμερα ζούμε με χιλιάδες τρόπους την αδικία να βρούμε απαντήσεις στα ερωτήματα που μας βάζει η εποχή. Είναι άραγε μονόδρομος, όπως μας λέει η κυβέρνηση της ΝΔ, η περίφημη «Ευρώπη» και οι μεγάλες εταιρείες να κόβουμε από βασικά αγαθά, τη μόρφωση, τη διασκέδασή μας γιατί δε βγαίνει ο μήνας και ταυτόχρονα να μεγαλώνουν τα κέρδη των εργοδοτών μέσα στην κρίση; Είναι λογικό την εποχή της τεράστιας επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, να δουλεύουμε πρωί-βράδυ, να βασιλεύει ακόμα η φτώχεια, η πείνα, οι κοινωνικοί αποκλεισμοί; Θα ζήσουμε έναν χειμώνα στο κρύο και το σκοτάδι για να θησαυρίζουν οι εταιρείες ενέργειας; Είναι δυνατόν να αφήσουμε τους "μεγάλους παίχτες” να μας οδηγήσουν σε πολεμικές συγκρούσεις και θερμά επεισόδια, για να χωρίσουν ποιος θα έχει περισσότερη επιρροή, ενεργειακές πηγές και χρυσές δουλειές στον πλανήτη με το δικό μας αίμα; Θα επιτρέψουμε στο καπιταλιστικό σύστημα να συνεχίσει την αχόρταγη εκμετάλλευση της φύσης όταν η ωρολογιακή βόμβα των ανεπανόρθωτων καταστροφών στον πλανήτη πλησιάζει στο μηδέν; Θα συνεχίσουμε να ζούμε σε ένα κόσμο ανελευθερίας, που προσπαθεί να τσακίσει τις διεκδικήσεις μας φτιάχνοντας πάνοπλους στρατούς μέσα στις πόλεις; Απαντάμε με όλη μας την δύναμη: ΟΧΙ!"


Αναμέτρηση Ηπείρου

«Η κοινωνία υπέστη πολλά αυτά τα χρόνια. Από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, τους νεκρούς και τη διάλυση της δημόσιας υγείας, στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, την ακρίβεια και την νέα φτώχεια που πνίγει πλέον πλειοψηφικά κομμάτια της κοινωνίας. Ο κόσμος αδυνατεί να βγάλει το μήνα, ενώ οι πολυεθνικές της ενέργειας και του εμπορίου πλουτίζουν με την κυβέρνηση της βίας και των παρακολουθήσεων να τις στηρίζει. Σε αυτό το τοπίο, όπου στην Ελλάδα και διεθνώς τα πάντα σκεπάζονται από τον φόβο, τους νέους πολέμους και την κοινωνική καταστροφή, η 17η του Νοέμβρη δείχνει ότι ακόμα και όσα μοιάζουν ακλόνητα μπορούν να ανατραπούν από τους λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες. Όσα φαίνονται αδύνατα γίνονται εφικτά, όταν μάχονται μαζί ο ένας πλάι στην άλλη».


Εργατικός Αγώνας

"Το αντιϊμπεριαλιστικό και εξεγερσιακό μήνυμα του Πολυτεχνείου, το μήνυμα για μαζική λαϊκή πάλη και δέσιμο των αγώνων της νεολαίας με τους αγώνες του εργαζόμενου λαού είναι ξένο και εχθρικό προς τα πολιτικά μορφώματα της αστικής τάξης, άρα και της παρούσας κυβέρνησης που βυθίζεται όλο και περισσότερο στον πιο ωμό αυταρχισμό και στον πιο ανάλγητο νεοφιλελευθερισμό. Είναι όμως, για μια ακόμη φορά, και εξαιρετικά επίκαιρο: με πρόσχημα και αφορμή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, χώρα – υπηρέτη του ιμπεριαλιστικού συστήματος, ο ιμπεριαλισμός, με αιχμή του δόρατος το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ξαναδείχνει τα δόντια του. Ένα παγκόσμιο αιματοκύλισμα δεν φαίνεται απίθανο … Μέσα σ` αυτά τα πλαίσια, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης που ενισχύει με κάθε τρόπο το καθεστώς του Κιέβου και δείχνει τυφλή υποταγή στις διαταγές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, θέτει σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας. Αίτημα αιχμής για το λαϊκό κίνημα σήμερα πρέπει να είναι η απεμπλοκή της πατρίδας μας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς".

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back