Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Μάης... της Ευρώπης

Εικόνα του άρθρου Ο Μάης... της Ευρώπης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2017, 21:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Κάστρο Ιωαννίνων και το Μουσείο Αργυροτεχνίας: Τρία έργα που συγχρηματοδοτήθηκαν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και τα οποία επιλέχθηκαν από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου για να παρουσιαστούν στους πολίτες στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Η Ευρώπη στην Περιφέρειά μου» (Europe in my Region).

Από 8 έως 14 Μαΐου, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα έργα και να συμμετάσχουν σε διάφορες δράσεις (το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ)

Την προώθηση της εκστρατείας αυτής στα Γιάννενα ανέλαβε ο ίδιος ο περιφερειάρχης Ηπείρου, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου όχι στο γραφείο του, όπως συνηθίζει, αλλά στον αύλειο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας (του μουσείου που έδωσε μια άλλη διάσταση στον πολιτισμό» υπογράμμισε). Με φόντο λοιπόν το μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, ο κ. Καχριμάνης κάλεσε τους πολίτες να δουν από κοντά «πού πήγαν τα χρήματα της Ε.Ε.». «Στο πλαίσιο της Ευρώπης γίνονται πολλά έργα. Αυτά πρέπει να είναι χρήσιμα στον κόσμο και το καθένα πρέπει να δίνει την υπεραξία στον τόπο που πρέπει» τόνισε.

Για να δούμε πού πήγαν τα χρήματα (και πόσα). 

«Κατασκευή πολυδύναμου κτιρίου για τη στέγαση νέων τμημάτων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων»

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3,96 εκ. ευρώ, αφορά την κατασκευή ενός νέου διώροφου κτιρίου με υπόγειο στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων που εξυπηρετεί τις ανάγκες του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και τη σύνδεση του κτιρίου με τα υπάρχοντα δίκτυα οδοποιίας και πεζοδρόμων της πανεπιστημιούπολης, καθώς και στην προμήθεια και εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού γραφείων και εργαστηριακού εξοπλισμού λειτουργίας του Τμήματος.

Η εργολαβία κατασκευής του κτιρίου, συνολικού εμβαδού 3.840 m2, είχε τελικό κόστος 2,9 εκ. ευρώ, ενώ η προμήθεια του εξοπλισμού είχε προϋπολογισμό 1,06 εκ. ευρώ. Το έργο έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί ήδη το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών.


 «Αποκατάσταση εξωτερικών τειχών Κάστρου Ιωαννίνων (β’ φάση)»

Το έργο, προϋπολογισμού 1,44 εκ. ευρώ, αφορά αναστηλωτικές εργασίες στην εσωτερική πλευρά του δυτικού σκέλους των τειχών επί της οδού Ιουστινιανού, στον βυζαντινό πύργο και τη βυζαντινή πύλη στη βορειοανατολική ακρόπολη του κάστρου, στο ανατολικό τμήμα των εξωτερικών τειχών, στο βόρειο τμήμα των εξωτερικών τειχών από τον βορειοδυτικό προμαχώνα μέχρι τη λίθινη κλίμακα στον παραλίμνιο δρόμο που οδηγεί στην ακρόπολη του Ασλάν τζαμιού, εργασίες καθαρισμού στο σπήλαιο Διονυσίου Φιλοσόφου, εργασίες αναστήλωσης στον περίδρομο του δυτικού σκέλους των τειχών, συντήρηση της κεντρικής πύλης του Κάστρου και της θύρας της βορειοδυτικής πυλίδας. Το έργο υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και αποτέλεσε συνέχεια της α’ φάσης, που είχε χρηματοδοτηθεί με 2,1 εκ. ευρώ από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Μουσείο Αργυροτεχνίας

Το Μουσείο Αργυροτεχνίας στεγάζεται στο Κάστρο Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στο δυτικό προμαχώνα του Ιτς Καλέ. Μελετήθηκε, κατασκευάστηκε και λειτουργεί υπό την ευθύνη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Η δημιουργία του μουσείου χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ με 6,8 εκ. ευρώ και από την Τράπεζα Πειραιώς. Οι αναστηλωτικές εργασίες στον χώρο του μνημείου όπου στεγάζεται το Μουσείο Αργυροτεχνίας ξεκίνησαν το 2012. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2016.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3