ΓΙΑΝΝΕΝΑ

...πάνω-κάτω 380 έργα στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου ...πάνω-κάτω 380 έργα στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2024, 16:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με ένα… pdf έφυγαν οι περιφερειάρχες από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μεταξύ των οποίων και ο Αλέκος Καχριμάνης, περιφερειάρχης Ηπείρου.

Στη συνάντηση για τα «περιφερειακά σχέδια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης», ο πρωθυπουργός στάθηκε σε διάφορα ζητήματα που μόνο εύκολα ή σε… ανάπτυξη δεν είναι στην Ήπειρο.

Όπως ο ίδιος είπε, επιθυμία του είναι «να πάμε όμως και ένα βήμα παρακάτω στην κατεύθυνση της λογοδοσίας, της διαφάνειας αλλά και της ενημέρωσης κάθε πολίτη. Θα ενεργοποιήσουμε τις επόμενες εβδομάδες μια ανοιχτή, μια δημόσια πλατφόρμα που θα είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη, όπου θα παρέχεται μια πολύ πιο λεπτομερής ενημέρωση για τα έργα τα οποία ολοκληρώνονται, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε Περιφέρεια, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, σε κάθε Δήμο της χώρας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, στην πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στον Φεβρουάριο και θα είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη, θα υπάρχει λεπτομερής πληροφορία για τα έργα που ολοκληρώνονται, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε περιφερειακή ενότητα και σε κάθε Δήμο της χώρας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει και μια φόρμα καταγραφής, που ζητάει δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία (που είναι διαθέσιμα έτσι και αλλιώς μέσω της ΕΛΣΤΑΤ και άλλων φορέων...) και σύμφωνα με το ίδιο pdf, στην Ήπειρο αντιστοιχούν «39 εμβληματικά έργα» και συνολικά 378 έργα με προϋπολογισμό κάτω του 1 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση είναι ασαφές και αρκετά επικοινωνιακό, ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την πλατφόρμα ενημέρωσης, ανούσιο σε ό,τι αφορά την άθροιση έργων…

Πέρσι τον Απρίλιο, προεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης είχε έρθει στην Ήπειρο με ένα τεύχος 130 σελίδων με τίτλο «380+ έργα για την Ήπειρο του 2030». Σε αυτό το τεύχος, το οποίο περιλαμβάνεται και σημερινό pdf, περιλαμβάνονται τα πάντα: έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ κατά την περίοδο 2014-2020 σε διάφορους Δήμους, έργα του προγράμματος Interreg, έργα ή δράσεις που έγιναν ή γίνονται από την Περιφέρεια Ηπείρου, έργα που επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. ή από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» ή και έργα που αποτελούν δωρεές. 

Επίσης, σε εκείνο το pdf τα 380+ έργα είχαν προϋπολογισμό 2,1 δισ. ευρώ.

Ακόμα και έργα που δημοπρατήθηκαν αργότερα αλλά δεν έχουν ακόμη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όπως ο δρόμος Ιωάννινα-Κακαβιά, ή έργα που αργότερα απεντάχθηκαν από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας.

Έχει ενδιαφέρον μετά και το κλείσιμο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ποια θα είναι η λίστα των 378 έργων (και όχι των 380+) που θα ανέβει στην πλατφόρμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3