ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο λαβύρινθος των σκουπιδιών

Εικόνα του άρθρου Ο λαβύρινθος των σκουπιδιών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/06/2016, 04:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με τάχιστους, τελικά, ρυθμούς κινήθηκαν... τα σκουπίδια της Ηπείρου. Ό,τι δεν έγινε σε έναν χρόνο, έγινε σε λίγες μέρες. Πριν από δέκα ημέρες, ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης έδωσε το πράσινο φως για ένταξη στο ΕΣΠΑ δύο έργων: των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων και της επέκτασης του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας Άρτας. συνολικού προϋπολογισμού 17,9 εκατ. ευρώ. Και αυτή την εβδομάδα ήρθε η πολυπόθητη Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων της Ηπείρου, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). 

Κι όλα αυτά την περίοδο που η Λευκάδα πνίγεται από τα σκουπίδια και αναζητά χώρους εναπόθεσης στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου, με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή να ηγείται της προσπάθειας για επίλυση του προβλήματος. Σύμπτωση ή αιτία; Το σίγουρο είναι ότι αρχικά ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης δεν ήταν θετικός στο ενδεχόμενο (όταν ήταν ακόμα ενδεχόμενο) μεταφοράς των λευκαδίτικων σκουπιδιών στους τρεις ΧΥΤΑ της περιοχής (Βλαχέρνα, Ελληνικό, Καρβουνάρι). «Δεν δεχόμαστε να φέρουν ανεπεξέργαστα απορρίμματα από άλλες περιοχές» δήλωνε ο κ. Καχριμάνης στις 16 Ιουνίου. Μέχρι που διαπίστωσε ότι τα σκουπίδια της Λευκάδας αποτελούν μια χρυσή ευκαιρία για να πάρει η Περιφέρεια αυτά που ήθελε εδώ και καιρό και κυρίως το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων. 

Από αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, η Περιφέρεια Ηπείρου κλείνει το «μέτωπο» που είχε επί έναν χρόνο με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Και τώρα ανοίγει ένα άλλο. Απέναντί της βρίσκεται, αυτή τη φορά, η τοπική αυτοδιοίκηση. 

Αρκετοί δήμαρχοι αλλά και αυτοδιοικητικοί των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων λένε «όχι» στη μεταφορά απορριμμάτων από τη Λευκάδα στους ΧΥΤΑ, επικαλούμενοι τον κορεσμό αυτών των χώρων, ενώ δεν πείθονται ούτε με τη δέσμευση του κ. Κουρουμπλή περί προσωρινής εναπόθεσης λόγω τουριστικής περιόδου.  Στους αντιδρώντες, βρίσκεται και ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. 


ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Με το κύμα της αντίδρασης να μεγαλώνει, ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης σπεύδει να στείλει μήνυμα και να κατηγορήσει για λαϊκισμό, εμμέσως πλην σαφώς, όσους αντιδρούν. «Το δεύτερο στάδιο που ακολουθεί μετά την έγκριση της ΣΜΠΕ και αφορά την υλοποίηση του σχεδιασμού είναι το δυσκολότερο. Σε αυτό θα κριθεί η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα όλων μας» τονίζει. Και επισημαίνει με νόημα: «Ο λαϊκισμός είναι μια εύκολη διαδρομή, που οδηγεί όμως πάντα σε αδιέξοδα. Τα παραδείγματα είναι πολλά, τα βιώσαμε στο παρελθόν, τα βλέπουμε σήμερα και γύρω μας. Στην 'παγίδα αυτή δεν πρέπει να πέσει για μια ακόμη φορά η Ήπειρος. Όλοι μαζί και με το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στον καθένα, θα πρέπει να δώσουμε μάχη για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος και για να εφαρμοστεί στον απόλυτο βαθμό ο περιφερειακός σχεδιασμός μας». Η παρέμβασή του έχει αυτό το νόημά της, δεδομένου ότι σήμερα 30 Ιουνίου ξεκινά η 10η πανελλήνια σύνοδος των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην οποία χαιρετισμό θα απευθύνει και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης. 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που ξεκινά στις 10 το πρωί στο ξενοδοχείο Grand Serai, περιλαμβάνει και χαιρετισμό του περιφερειάρχη. Ωστόσο, αναμένεται ότι δεν θα παραβρεθεί ο ίδιος, αλλά η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back