ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται την Τουρκία

Εικόνα του άρθρου Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται την Τουρκία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/05/2024, 10:20
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα, Δευτέρα, την Τουρκία για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με στόχο τη διατήρηση της θετικής δυναμικής που επιτεύχθηκε στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες, παρά τα παρατεταμένα προβλήματα μεταξύ των γειτόνων.

Η Τουρκία και η Ελλάδα, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ιστορικοί εχθροί, βρίσκονται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση για θέματα όπως τα θαλάσσια σύνορα, οι ενεργειακοί πόροι στην ανατολική Μεσόγειο, οι πτήσεις πάνω από το Αιγαίο και η κατοχή της Κύπρου.

Μετά από χρόνια εντάσεων που έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα της σύγκρουσης, η Άγκυρα και η Αθήνα άρχισαν να κάνουν βήματα υψηλού επιπέδου για τη βελτίωση των σχέσεών τους τα τελευταία χρόνια, ιδίως πέρυσι μετά την επανεκλογή και των δύο ηγετών.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, σε μια νέα εποχή, όπως τη χαρακτήρισε, στις σχέσεις, και οι δύο χώρες υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Αθήνας», με στόχο να θέσουν τις βάσεις για έναν οδικό χάρτη επανεκκίνησης των μακροχρόνιων δεσμών.

Συμφώνησαν να ενισχύσουν το εμπόριο, να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, να πραγματοποιήσουν στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τη μείωση των εντάσεων και να εργαστούν για τα προβλήματα που τους κρατούσαν μακριά, δηλαδή στο Αιγαίο.

Χθες, Κυριακή, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Milliyet ότι η επίσκεψή του στην Άγκυρα -η πρώτη μετά από πέντε χρόνια- είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσει την πρόοδο των τελευταίων μηνών και να επαναλάβει τη δέσμευση της Αθήνας για τη βελτίωση των σχέσεων.

«Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι η προοπτική μας: Αντί να βλέπουμε έναν γρίφο που δεν μπορεί να λυθεί, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση μιας θετικής ατζέντας και να επιδιώξουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας», είπε.

Ο Ερντογάν, μιλώντας στην ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή» την Κυριακή, δήλωσε ότι ο κύριος στόχος είναι «να ανεβάσουμε το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων σε πρωτοφανή ύψη», προσθέτοντας ότι οι γείτονες έχουν πολλά θέματα στα οποία μπορούν να συμφωνήσουν, ενώ αναζητούν λύσεις στα προβλήματά τους.

Είπε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο ήταν το «υψηλότερο σημείο στις σχέσεις», προσθέτοντας ότι τα υπάρχοντα ζητήματα δεν πρέπει να εκτροχιάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε άλλους τομείς και ότι τα προβλήματα μεταξύ των δύο πλευρών μπορούν να επιλυθούν ως πακέτο.

Παρά το θετικό κλίμα, οι δύο χώρες παραμένουν σε αντιπαράθεση για αρκετά υφιστάμενα ζητήματα. Το σχέδιο της Ελλάδας να κατασκευάσει νέο θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο, το οποίο, όπως λέει, είναι για περιβαλλοντικούς σκοπούς, έχει ενοχλήσει την Τουρκία, ενώ η Αθήνα δήλωσε απογοητευμένη από την τουρκική απόφαση να μετατρέψει την αρχαία εκκλησία της Χώρας, που προηγουμένως ήταν μουσείο για δεκαετίες, σε τζαμί.

Φωτογραφία από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν τον Δεκέμβριο του 2023 στην Αθήνα και την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3