Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 12-11-2021, 19:04
ΗΠΕΙΡΟΣ

Για την έκθεση «Γιάννης Μόραλης – Στη γενέτειρα» ετοιμάζονται ο Δήμος Αρταίων και η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης- Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 4 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη που φέρει το όνομα του ζωγράφου, γλύπτη, χαράκτη και σκηνογράφου, του εικαστικού δημιουργού που επηρέασε καθοριστικά το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα.

Η Άρτα, η ιδιαίτερη πατρίδα του καλλιτέχνη, θα υποδεχθεί για πρώτη φορά έκθεση αφιερωμένη στον Μόραλη.

Η έκθεση πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του ζωγράφου, παρουσιάζοντας αντιπροσωπευτικά έργα από όλες τις περιόδους δημιουργίας του, ακόμα και από την παιδική του ηλικία. Ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, μελέτες, προσχέδια, γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα, εικονογραφήσεις βιβλίων και εξώφυλλα δίσκων αποτυπώνουν το εύρος της δημιουργίας του, καθώς και το ενδιαφέρον του για τις εφαρμοσμένες τέχνες.

Προσωπικά αντικείμενα του Γιάννη Μόραλη και ψηφιακές εφαρμογές και εποπτικό υλικό πλαισιώνουν τα έργα τέχνης, ενισχύοντας τη βιωματική διάσταση της εμπειρίας του επισκέπτη, ο οποίος θα γνωρίσει τον καλλιτέχνη και άνθρωπο Γιάννη Μόραλη από τα πρώτα του βήματα έως το τέλος της εικαστικής διαδρομής του.

Τα έργα και το αρχειακό υλικό της έκθεσης ανήκουν στην οικογένεια Μόραλη. Αρκετά από τα έργα που θα εκτεθούν -ιδιαίτερα αυτά της πρώιμης περιόδου δημιουργίας του καλλιτέχνη-, καθώς και σχέδια, μελέτες και φωτογραφικό υλικό θα παρουσιαστούν στο κοινό για πρώτη φορά.

«Μια έκθεση φόρος τιμής στον ζωγράφο αλλά και στη γενέτειρά του, που προβάλλει τις αφετηρίες των καλλιτεχνικών του αναζητήσεων, τις εικαστικές του καταβολές, τη δημιουργική πορεία του και τη σύνδεσή του με το ευρύτερο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι» σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και την  υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και του Μ/Φ Συλλόγου «Σκουφάς».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Φεβρουαρίου.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα