Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 2-12-2021, 18:07
ΗΠΕΙΡΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Γιάννης Μόραλης – Στη γενέτειρα» στην Άρτα. Η έκθεση του αρτινού ζωγράφου στη Δημοτική Πινακοθήκη θα ανοίξει το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου. 

Την έκθεση διοργανώνουν ο Δήμος Αρταίων και η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης-Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης, «με την απλότητα και την σεμνότητα που θα επιθυμούσε και ο ίδιος» όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. «Μια έκθεση φόρος τιμής στον ζωγράφο αλλά και στη γενέτειρά του την  Άρτα, που προβάλλει τις αφετηρίες των καλλιτεχνικών του αναζητήσεων, τις εικαστικές του καταβολές, τη δημιουργική πορεία του και τη σύνδεσή του με το ευρύτερο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι» τονίζεται.

Ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα: «Είναι τιμή που μου εμπιστεύτηκε η οικογένεια Μόραλη μια τόσο σπουδαία έκθεση για την πόλη μας», ενώ η Χριστίνα Μόραλη είπε: «Ο Γιάννης Μόραλης ανήκει στην Άρτα».

Η έκθεση πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του ζωγράφου, παρουσιάζοντας αντιπροσωπευτικά  έργα από όλες τις περιόδους δημιουργίας του, ακόμα και από την παιδική του ηλικία. Ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, μελέτες, προσχέδια, γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα, εικονογραφήσεις βιβλίων και εξώφυλλα δίσκων αποτυπώνουν το εύρος της δημιουργίας του, καθώς και το ενδιαφέρον του για τις εφαρμοσμένες τέχνες.

Προσωπικά αντικείμενα του Γιάννη Μόραλη, ψηφιακές εφαρμογές και εποπτικό υλικό πλαισιώνουν τα έργα τέχνης, ενισχύοντας τη βιωματική διάσταση της εμπειρίας του επισκέπτη, ο οποίος θα γνωρίσει τον καλλιτέχνη και άνθρωπο Γιάννη Μόραλη από τα πρώτα του βήματα έως το τέλος της εικαστικής διαδρομής του. 

Τα έργα και το αρχειακό υλικό της έκθεσης ανήκουν στην οικογένεια Μόραλη. Αρκετά από τα έργα που θα εκτεθούν -ιδιαίτερα αυτά της πρώιμης περιόδου δημιουργίας του καλλιτέχνη- καθώς και σχέδια, μελέτες και φωτογραφικό υλικό παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά.

Διάρκεια έκθεσης: 4 Δεκεμβρίου 2021 – 6 Φεβρουαρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 17.00-21.00
Σάββατο και Κυριακή 11.00 -19.00 (Δευτέρα κλειστά).

Ημέρα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, η έκθεση θα παραμείνει κλειστή.

Είσοδος δωρεάν.

Πληροφορίες: τηλ. 26810 24946, www.arta.gr και www.jmoralis.gr

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα