Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 5-05-2021, 15:22
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η ιδιαίτερη πατρίδα του καλλιτέχνη, η Άρτα, θα υποδεχτεί για πρώτη φορά έκθεση αφιερωμένη στον ζωγράφο Γιάννη Μόραλη.

Ο Δήμος Αρταίων και η «Εταιρεία μελέτης, έρευνας και προβολής της νεοελληνικής τέχνης/Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης» συμπράττουν για τη διοργάνωση έκθεσης αφιερωμένη στον ζωγράφο Γιάννη Μόραλη, στο πλαίσιο και των εκδηλώσεων του Δήμου για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η έκθεση «Γιάννης Μόραλης. Στη γενέτειρα» θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας που φέρει το όνομά του, από τον Οκτώβριο έως και τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021.

Το υλικό της έκθεσης ανήκει στην «Εταιρεία μελέτης, έρευνας και προβολής της νεοελληνικής τέχνης/Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης». Αρκετά από τα έργα που θα εκτεθούν, ιδιαίτερα αυτά της πρώιμης περιόδου δημιουργίας του καλλιτέχνη, καθώς και σχέδια, μελέτες, φωτογραφικό υλικό και επιστολές που ανήκουν στην οικογένεια του Γ. Μόραλη, θα παρουσιαστούν στο κοινό για πρώτη φορά. «Μία έκθεση φόρος τιμής στον ζωγράφο αλλά και στη γενέτειρά του, που προβάλλει τις αφετηρίες των καλλιτεχνικών του αναζητήσεων, τις εικαστικές του καταβολές, τη δημιουργική πορεία του και τη σύνδεσή του με το ευρύτερο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

O Δήμος Αρταίων και η Καλλιτεχνική Επιτροπή της Δημοτικής Πινακοθήκης Άρτας «Γιάννης Μόραλης», εργάζονται ήδη για την πραγματοποίηση του πολιτιστικού αυτού γεγονότος.

Ο Γ. Μόραλης, υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα που επηρέασε καθοριστικά το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα, τόσο με το έργο του όσο και με τη διδασκαλία του. Η έκθεση πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του ζωγράφου, παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά έργα απ’ όλες τις περιόδους δημιουργίας του, ακόμα και από την παιδική του ηλικία, τα οποία δημιούργησε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Άρτα.

Ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, μελέτες, μακέτες, γλυπτά, και κεραμικά αντικείμενα, εικονογραφήσεις βιβλίων και εξώφυλλα δίσκων θα αποτυπώσουν το εύρος της δημιουργίας του καλλιτέχνη, καθώς και το ενδιαφέρον του για τις εφαρμοσμένες τέχνες. Προσωπικά αντικείμενα του Γ. Μόραλη, ψηφιακές εφαρμογές, πλούσιο εποπτικό υλικό (κείμενα, επιστολές και φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του ζωγράφου) θα πλαισιώσουν τα έργα τέχνης.

Xromoepilogi2
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Ηρων back