ΚΟΣΜΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας

Εικόνα του άρθρου Ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2023, 10:27
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, διεξάγοντας αυτό που αποκάλεσε στοχευμένη επιχείρηση κατά της Χαμάς, καθώς τα στρατεύματα κατέλαβαν ευρύτερο έλεγχο της βόρειας Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης της Βουλής και του αρχηγείου της αστυνομίας.

Τις τελευταίες ημέρες, το επίκεντρο του πολέμου ήταν το νοσοκομείο Al-Shifa, με εκατοντάδες ασθενείς, προσωπικό και εκτοπισμένους ανθρώπους παγιδευμένους μέσα σε αυτό. 

Το νοσοκομείο είχε σταματήσει τις εργασίες του το Σαββατοκύριακο, καθώς οι προμήθειές του μειώθηκαν και η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας δεν του άφησε τρόπο να λειτουργήσει θερμοκοιτίδες και άλλο σωτήριο εξοπλισμό. Μετά από ημέρες χωρίς ψύξη, οι εργαζόμενοι στο νεκροτομείο έσκαψαν την Τρίτη έναν ομαδικό τάφο για 120 πτώματα στο προαύλιο.

Εν μέσω της αντιπαράθεσης, το νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης της Γάζας έγινε επίκεντρο συγκρουόμενων αφηγήσεων για τον πόλεμο, που διανύει πλέον την έκτη εβδομάδα του. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ οι Παλαιστίνιοι, ομάδες δικαιωμάτων και διεθνείς επικριτές λένε ότι το Ισραήλ βλάπτει απερίσκεπτα τους αμάχους.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε νωρίς την Τετάρτη ότι πραγματοποίησε επιδρομή σε συγκεκριμένες περιοχές του συγκροτήματος Al-Shifa, ενώ προσπάθησε να αποφύγει να βλάψει αμάχους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι οι μαχητές κρύβουν στρατιωτικά μέσα στις εγκαταστάσεις και σε άλλα νοσοκομεία, ισχυρισμός που αρνούνται η Χαμάς και το ιατρικό προσωπικό.

Το Ισραήλ λέει ότι οι ισχυρισμοί του για ένα κέντρο διοίκησης της Χαμάς μέσα και κάτω από το Al-Shifa βασίζονται σε πληροφορίες, αλλά δεν έχει παράσχει οπτικό υλικό για να τους υποστηρίξει. Αρνούμενο τους ισχυρισμούς, το υπουργείο Υγείας της Γάζας λέει ότι έχει καλέσει διεθνείς οργανισμούς να ερευνήσουν την εγκατάσταση.

Η εκκένωση στο νοσοκομείο Al-Quds ακολούθησε «περισσότερες από 10 ημέρες πολιορκίας, κατά τη διάρκεια των οποίων ιατρικές και ανθρωπιστικές προμήθειες εμποδίστηκαν να φτάσουν στο νοσοκομείο», δήλωσαν αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγόρησαν τον ισραηλινό στρατό ότι βομβάρδισε το νοσοκομείο και πυροβόλησε εναντίον όσων βρίσκονταν μέσα σε αυτό.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν απροσδιόριστες πληροφορίες ότι η Χαμάς και άλλοι Παλαιστίνιοι μαχητές χρησιμοποιούν το Al-Shifa και άλλα νοσοκομεία και τις σήραγγες κάτω από αυτά για να κρύβει στρατιωτικές επιχειρήσεις και να κρατά ομήρους.

Mε πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία: Δορυφορική εικόνα του νοσοκομείου Shifa στη συνοικία al-Rimal της πόλης της Γάζας στις 12 Νοεμβρίου/©2023 Maxar Tech/AFP/Getty Images/Guardian

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3