Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ιρακινός στρατός εισβάλλει στο Κιρκούκ

Εικόνα του άρθρου Ο ιρακινός στρατός εισβάλλει στο Κιρκούκ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2017, 15:07
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν αρκετές θέσεις νότια του Κιρκούκ τη Δευτέρα στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαιο πόλης, η οποία αποτελεί μέρος μιας περιοχής που ανακηρύχθηκε ως ανεξάρτητη σε δημοψήφισμα τον περασμένο μήνα.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο ορισμένων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων και πετρελαιοπαραγωγών, «χωρίς μάχες». Ωστόσο, οι Κούρδοι αξιωματούχοι το αρνήθηκαν.

Στα υπό κατάληψη εδάφη περιλαμβάνονται μια αεροπορική βάση που φέρει το όνομα K1, ο σταθμός North Gas Company, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η βιομηχανική περιοχή, σύμφωνα δηλώσεις ιρακινών αξιωματούχων. Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις «συνεχίζουν να προχωρούν», ανέφερε.

Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) δεν επιβεβαίωσε την κατάληψη αυτών των θέσεων, αλλά ο κύριος κουρδικός τηλεοπτικός σταθμός Rudaw ανέφερε ότι οι δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά υποχωρούν από τις θέσεις που βρίσκονται νότια του Κιρκούκ.

Το Ιράκ ξεκίνησε την επιχείρηση στην περιοχή νωρίς την Κυριακή, εν μέσω μιας κλιμακούμενης έντασης μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και της KRG μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα και προέτρεψε τις δύο πλευρές σε διάλογο «ως την καλύτερη επιλογή για την εκτόνωση της έντασης».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back