Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Οι Κούρδοι ψήφισαν για την ανεξαρτησία τους

Εικόνα του άρθρου Ιράκ: Οι Κούρδοι ψήφισαν για την ανεξαρτησία τους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2017, 01:49
ΚΟΣΜΟΣ

Οι πολίτες ψήφισαν και η καταμέτρηση των ψήφων ενός δημοψηφίσματος ορόσημο για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν ξεκίνησε μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 7 το απόγευμα.

Το ερώτημα ήταν: «Επιθυμείτε να γίνουν ανεξάρτητο κράτος η περιοχή του Κουρδιστάν και τα εδάφη που δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία της περιφερειακής διοίκησης;» Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται εντός τριών ημερών.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε τρεις επαρχίες, καθώς και στις αμφισβητούμενες περιοχές που διεκδικούν οι Κούρδοι και η κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Ο πρόεδρος της Κουρδικής Περιφερειακής κυβέρνησης Μασούντ Μπαρζάνι, ψήφισε νωρίς το πρωί, επαναλαμβάνοντας ότι οι Κούρδοι είναι αποφασισμένοι για την ανεξαρτησία.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ καταδίκασε το δημοψήφισμα ως «αντισυνταγματικό», ενώ οι Κούρδοι ηγέτες τόνισαν ότι ένα «ναι» θα τους έδινε εντολή να αρχίσουν μακρές διαπραγματεύσεις για την απόσχιση. Φόβοι για τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της περιοχής έχουν εκφραστεί από τα Ηνωμένα Έθνη και τις ΗΠΑ. 

Τουρκία και Ιράν φοβούνται ότι μια ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν, σε συνδυασμό με την αυτονομία που έχουν κατακτήσει ντε φάκτο οι Κούρδοι της Συρίας, θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου και για τις κατοικούμενες από Κούρδους τουρκικές και ιρανικές επαρχίες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει καταγγείλει το δημοψήφισμα, απείλησε με στρατιωτική επέμβαση στο Ιρακινό Κουρδιστάν, σημειώνοντας ότι η κουρδική ανεξαρτησία είναι απαράδεκτη και «ζήτημα ζωτικής σημασίας» για τη χώρα του.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ή τίποτα να περάσει από την Τουρκία στο Ιράκ. Αυτή την εβδομάδα θα υιοθετήσουμε και άλλα μέτρα. Θα κλείσουμε τα σύνορα», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back