ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιανουάριος: Ένα κακό πανδημικό ξεκίνημα

Εικόνα του άρθρου Ιανουάριος: Ένα κακό πανδημικό ξεκίνημα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/02/2022, 12:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο πρώτος μήνας του 2022 άφησε πίσω του  11.207 κρούσματα στο νομό Ιωαννίνων.

Προφανώς, η ουσία δεν είναι στις ποσότητες, καθώς η κατάσταση διαμορφώνεται από τις σχέσεις θετικότητας των καθημερινών ελέγχων, το αν οι νοσούντες-ούσες έχουν κάνει εμβόλιο ώστε να μην νοσήσουν βαριά, καθώς και από την πληρότητα του ΕΣΥ. Επίσης, εξαρτάται και από τον αριθμό των θυμάτων.

Ξεκινώντας από το τέλος, ο ΕΟΔΥ δεν παρέχει επαρκή και αναλυτικά στοιχεία, ούτε για τον αριθμό των θυμάτων τοπικά, ούτε για την επιβάρυνση των μονάδων υγείας. Η μοναδική ενημέρωση είναι άτακτη και προσωπική, από αυτοδιοικητικούς φορείς. Μια από τις βασικές αποτυχίες των 2 ετών πανδημίας είναι η ίδια η επαρκής, τακτική δημόσια ενημέρωση και η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Τα 11.207 κρούσματα του Ιανουαρίου στο νομό Ιωαννίνων, εκτός από το γεγονός ότι αντιστοιχούν στο 6,7% του πληθυσμού του νομού, διαμορφώνουν και μια εικόνα που επί του παρόντος, δεν μοιάζει με «αποκλιμάκωση».

Πριν από δύο χρόνια (γιατί τόσο διαρκεί πλέον αυτή η κατάσταση), όλο το 2020 σε όλη την Ήπειρο είχαν εντοπιστεί 2.038 κρούσματα, ήτοι το 1,5% των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ).

Μια άλλη παράμετρος είναι η καταγραφή των θυμάτων. Ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει αριθμούς που δεν συμφωνούν πάντα με τις καταγραφές του. Χτες για παράδειγμα, 31/1, ενώ η ημερήσια αναφορά κατέγραφε 119 θύματα σε ένα 24ωρο, το σύνολο ήταν 128 περισσότερα από προχτες.

Ο ΕΟΔΥ σημειώνει μόνο σε ό,τι αφορά με το διάγραμμα που παρουσιάζει την πορεία απωλειών, ότι διαμορφώνεται «με βάση την ημερομηνία θανάτου».

Από χτες, τα επίσημα στοιχεία περιλαμβάνουν την ηλικιακή κατανομή των θυμάτων της ημέρας. Η θλιβερή επίδοση της Ελλάδας σε θύματα ήταν 2.710 άνθρωποι…

Κοινώς, η πανδημία μπορεί να αλλάζει ρυθμούς, μορφή, ένταση, αλλά το τέλος της δεν συμβαδίζει χρονικά με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back