dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο επίλογος στη δίκη για τις κλεμμένες εικόνες

Εικόνα του άρθρου Ο επίλογος στη δίκη για τις κλεμμένες εικόνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2021, 19:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από δύο μήνες, η δίκη των πέντε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων για τις κλεμμένες εικόνες κι άλλα κειμήλια από ναούς και μοναστήρια της Ηπείρου κι άλλων περιοχών της χώρας τελείωσε. Το δικαστήριο έκρινε αθώους τους τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους - τον πρώην πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Ιωαννίνων, έναν παλαιοπώλη από το Μοναστηράκι, έναν βιβλιοδέτη και έναν ιερέα.

Ένοχο για τις κατηγορίες της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων κλοπής έκρινε μόνο τον ξενοδόχο-γκαλερίστα από τα Τρίκαλα, στον οποίο επέβαλε ποινή κάθειρξης έξι ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα.

Τη δικαστική αυτή απόφαση έρχεται να σχολιάσει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος ήταν από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας. Αν και αναφέρει ότι «η απόφαση είναι σεβαστή», εκτιμά ότι όμως κατά την ακροαματική διαδικασία «προέκυψαν σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προβληματίσουν και να αξιολογηθούν από τους πολίτες και συγκεκριμένα μαρτυρίες ανακλήθηκαν, μάρτυρες που δεν ‘θυμόνταν’ κατά την εξέτασή τους στο Δικαστήριο τι είχαν καταθέσει στη διάρκεια των προανακρίσεων, όπως επίσης και καταθέσεις-μαρτυρίες ιερωμένων οι οποίοι στο μακρύ διάστημα της προανάκρισης απεβίωσαν».

Ο κ. Καχριμάνης καταθέτει και κάποια συμπεράσματα που εξάγονται τόσο από την ακροαματική διαδικασία όσο και από την όλη υπόθεση που πηγαίνει πίσω στο 2009.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, χάρη στην προσπάθεια που ξεκίνησε το 2009 από την τότε Νομαρχία Ιωαννίνων, οι αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να εντοπιστούν και να επαναπατριστούν 80 και πλέον εικόνες. Ο περιφερειάρχης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι στο διάστημα αυτό «σχεδόν ‘μηδενίστηκαν’ οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε μοναστήρια και ναούς».

«Η σημαντικότερη, όμως, παρακαταθήκη είναι η εμπειρία που αποκτήθηκε για τον  εντοπισμό κλεμμένων πολιτιστικών και θρησκευτικών θησαυρών, που αποτελεί βασικό πλέον αποτρεπτικό παράγοντα για  κάθε επίδοξο ιερόσυλο» σημειώνει ο κ. Καχριμάνης.

Τέλος, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για «επιθέσεις, ‘αφορισμούς’ και λασπολογία που εξαπολύθηκαν σε βάρος μου από παράγοντες της δίκης προκειμένου να αποκρουστούν στοιχεία και μαρτυρίες μου». Όπως αναφέρει, «δεν με πτοούν και ούτε πρόκειται να αναστείλουν τη συνέχιση της προσπάθειάς μου για να επιστραφούν ιερά σκεύη και εικόνες στον τόπο τους».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3