Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δίκη των πέντε για τις κλεμμένες εικόνες

Εικόνα του άρθρου Η δίκη των πέντε για τις κλεμμένες εικόνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/10/2021, 20:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Eδώ και μια εβδομάδα, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων έχει ξεκινήσει η δίκη για την υπόθεση των κλεμμένων εικόνων κι άλλων κειμηλίων από ναούς και μοναστήρια της Ηπείρου, και δη του Ζαγορίου, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, όπως του Πηλίου και της Καρδίτσας.

Στο εδώλιο, σύμφωνα με το βούλευμα 83/2019 του Συμβουλίου Εφετών Ιωαννίνων, κάθονται πέντε κατηγορούμενοι -ο πρώην πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ιωαννίνων, ένας ξενοδόχος-γκαλερίστας από τα Τρίκαλα, ένας παλαιοπώλης από το Μοναστηράκι, ένας βιβλιοδέτης και ένας ιερέας (υπήρχε και έκτος κατηγορούμενος, έμπορος αντικειμένων, αλλά έχει αποβιώσει).

Οι κλοπές εικόνων και κειμηλίων από μοναστήρια φέρεται ότι έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ’00. Για την Ήπειρο, το μεγάλο πλήγμα ήταν η κλοπή 67 εικόνων από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου ανήμερα των Χριστουγέννων του 2009.

Τότε υπήρξε μια έντονη κινητοποίηση εκ μέρους της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, η οποία, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τις τοπικές κοινότητες, προχώρησε στην ανάρτηση στο διαδίκτυο φωτογραφιών των εικόνων που είχαν κλαπεί.

Από και πέρα άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης με τις πρώτες κλεμμένες εικόνες να εντοπίζονται σε γκαλερί του Λονδίνου και με τη Σκότλαντ Γιαρντ να αναλαμβάνει κι αυτή ερευνητικό ρόλο.

Τον Δεκέμβριο του 2011, το υπουργείο Πολιτισμού υπό την ηγεσία του Παύλου Γερουλάνου, και με τη σημερινή υπουργό Λίνα Μενδώνη να βρίσκεται στο πόστο της γενικής γραμματέα Πολιτισμού, υποδέχτηκαν τις πρώτες εικόνες, οι οποίες επαναπατρίστηκαν. Στη συνέχεια, βρέθηκαν κι άλλα κειμήλια σε Άμστερνταμ και Ντίσελντορφ κι αλλού. Σημειωτέον ότι υπάρχουν εικόνες που έχουν βρεθεί, αλλά δεν έχουν επιστραφεί λόγω περίπλοκων διαδικασιών.

Πίσω στη δίκη, αυτές τις ημέρες κατέθεσαν αρκετά πρόσωπα, όπως ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού. Ο κ. Καχριμάνης χρειάστηκε μάλιστα να παραβρεθεί επί δύο ημέρες συνεχόμενες στο Δικαστήριο, καθώς η μαρτυρία του είναι κρίσιμη. Αφενός μεν γνωρίζει σχεδόν όλα τα πρόσωπα και αφετέρου φέρεται ότι έχει αρκετές πληροφορίες για τα όσα έγιναν εκείνη την περίοδο.

Κατά τη σημερινή εξέτασή του από τους συνηγόρους υπεράσπισης, ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι ο πρώην πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης είχε κλειδιά από τα μοναστήρια ενώ αναφέρθηκε σε συζητήσεις που είχε με διάφορους ανθρώπους (ακόμα και με τον αρχιεπίσκοπο) αλλά και σε κάποια πράγματα που γράφηκαν στον τοπικό Τύπο.

Η δίκη εκτιμάται ότι θα κρατήσει αρκετό καιρό. Η συνέχεια θα δοθεί σε δύο εβδομάδες, στις 14 Οκτωβρίου, με τους επόμενους μάρτυρες στη λίστα να καταθέτουν.


* Αμφιπρόσωπο εικονίδιο χορού με τις παραστάσεις των Αγίων Αναργύρων και των Τριών Ιεραρχών που είχε κλαπεί από το Κουκούλι τον Δεκέμβριο του 2009. Η εικόνα επαναπατρίστηκε από τη Γερμανία τον Απρίλιο του 2016


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back