ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

O Έλον Μασκ παρουσίασε το ρομποταξί

Εικόνα του άρθρου O Έλον Μασκ παρουσίασε το ρομποταξί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/10/2024, 11:43
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ - ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Elon Musk παρουσίασε την Πέμπτη ένα πολυαναμενόμενο ρομποταξί με τις πόρτες του οχήματος σχεδιασμένες όταν ανοίγουν να μοιάζουν με «φτερά γλάρου» και χωρίς τιμόνι ή πεντάλ και εξέπληξε με το Ρομποβάν, ποντάροντας στη μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τα χαμηλής τιμής αυτοκίνητα μαζικής αγοράς στα ρομποτικά οχήματα.


Σε μια λαμπερή παρουσίαση, ο Μασκ έφτασε στη σκηνή μέσα σε ένα «Cybercab» που θα παράγεται από το 2026 και η τιμή του θα είναι κάτω από 30.000 δολάρια. Στη συνέχεια παρουσίασε το ρομποτικό όχημα που μπορεί να μεταφέρει έως και 20 άτομα, αν και δεν έδωσε πολλές περαιτέρω λεπτομέρειες.

Αλλά ο Μασκ, ο οποίος έχει ένα ρεκόρ αστοχίας στις προβλέψεις -και ο ίδιος δήλωσε ότι τείνει να είναι αισιόδοξος με τα χρονικά πλαίσια- δεν είπε πόσο γρήγορα η Tesla θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή ρομποτικών ταξί, να ξεπεράσει τα αναπόφευκτα ρυθμιστικά εμπόδια ή να εφαρμόσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο για να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές των ρομποτικών ταξί, όπως η Alphabet.

Φορώντας ένα δερμάτινο μπουφάν και απευθυνόμενος σε πλήθος κόσμου στο στούντιο της Warner Bros κοντά στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα μπορούσαν να είναι 10 φορές πιο ασφαλή από τους ανθρώπους και να οδηγούν πέντε έως 10 φορές περισσότερο.

Η εκδήλωση -με τίτλο «Εμείς, το ρομπότ» σε μια προφανή αναφορά στα διηγήματα επιστημονικής φαντασίας «Εγώ, το ρομπότ» του Αμερικανού συγγραφέα Ισαάκ Ασίμοφ- επανέλαβε το σχόλιο του Μασκ ότι η Tesla «θα πρέπει να θεωρείται ως εταιρεία ρομποτικής τεχνητής νοημοσύνης» και όχι ως αυτοκινητοβιομηχανία.

Ξεκίνησε μετά από καθυστέρηση σχεδόν μιας ώρας, την οποία ο Μασκ απέδωσε σε ιατρικό επείγον περιστατικό που αφορούσε έναν παρευρισκόμενο. Η παρουσίαση, που προετοιμαζόταν επί μήνες, διήρκεσε λιγότερο από μισή ώρα και την παρακολούθησαν περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Musk.

Τα οχήματα θα βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη και κάμερες και όχι σε υλικό που είναι κοινό μεταξύ των ανταγωνιστών των ρομποτικών ταξί, όπως το lidar -μια προσέγγιση που οι ειδικοί έχουν επισημάνει ως πρόκληση τόσο από τεχνικής όσο και από κανονιστικής άποψης.

Πέρα από τα οχήματα, ο Μασκ εξήγγειλε «μεγάλη πρόοδο» που έχει σημειωθεί με το ανθρωποειδές ρομπότ «Optimus», το οποίο θα μπορούσε τελικά να κοστίζει 20.000 έως 30.000 δολάρια και το οποίο θα μπορεί να εκτελεί πολλές καθημερινές εργασίες.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3