Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο Έλλην Βρυκόλαξ [reloaded]» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Εικόνα του άρθρου «Ο Έλλην Βρυκόλαξ [reloaded]» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2017, 21:05
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με αφορμή τις πανσελήνους του καλοκαιριού, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ [reloaded]», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ντέλλα, σε τρία μουσεία του Δικτύου, μεταξύ των οποίων το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, στο Ιτς Καλέ, στο Κάστρο.

Η παράσταση θα δοθεί στις 9 Ιουνίου, στις 21:30.

Η παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ [reloaded]» στη δεύτερη εκδοχή της, ασχολείται με το, άγνωστο σε πολλούς, κεφάλαιο της ελληνικής λαογραφίας, που αφορά το φαινόμενο των βρυκολάκων, όπως εκδηλώθηκε στην Ελλάδα τους νεώτερους χρόνους. Μέσα από ημερολόγια ξένων περιηγητών στην προεπαναστατική Ελλάδα, άρθρα εφημερίδων, τοπικούς μύθους, προφορικές παραδόσεις, αλλά και λογοτεχνικά κείμενα, ένα μεταφυσικό μπουλούκι διηγείται τα πάθη και τις υστερίες των ανθρώπων μπροστά στον φόβο των βρυκολάκων. Ενδεικτικά, το ΠΙΟΠ παραπέμπει στο ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Ο βρυκόλακας (Θανάσης Βάγιας)» («Πες μου τί στέκεσαι Θανάση ορθός/βουβός σα λείψανο, στα μάτια εμπρός/γιατί Θανάση μου βγαίνεις το βράδυ,/ύπνος για σένανε δεν ειν’ στον Άδη;»).

Με οδηγό τον σωματικό κώδικα και τη μουσικότητα της γλώσσας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η παράσταση κινείται στη λογική του site specific, αναπτύσσεται δηλαδή με αφετηρία τον ίδιο τον χώρο παράστασης σε δημιουργική συνάρτηση με τις ιδιαίτερες εννοιολογικές και χωροταξικές ιδιαιτερότητές του και καλεί τον θεατή όχι απλώς να παρακολουθήσει, αλλά να «εισχωρήσει» σ’ αυτόν τον αλλόκοτο κόσμο.

Η παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ» -στην πρώτη της εκδοχή- είχε παρουσιαστεί σε διάφορους χώρους από το 2013 έως το 2015.

Οι συντελεστές είναι: Κωνσταντίνος Ντέλλας (σύλληψη-σκηνοθεσία-δραματουργία), Κωνσταντίνα Μαρδίκη (καλλιτεχνική επιμέλεια κοστουμιών), Χρήστος Συμεωνίδης (καλλιτεχνική επιμέλεια και κατασκευή σκηνικών αντικειμένων), Αλέξανδρος Κτιστάκης (μουσική σύνθεση και επιμέλεια ήχου),  Παναγιώτης Λαμπής (σχεδιασμός φωτισμών), Αδαμαντία Νοτάρογλου (σύμβουλος κατασκευής κοστουμιών).  Παίζουν: Αντρέας Κυριάκου, Λεμονιά Νταλλαρή, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Φανή Παναγιωτίδου, Δέσποινα-Ντορίνα Ρεμεδιάκη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back