Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Έβρος… «εργαλειοποιείται» ξανά

Εικόνα του άρθρου Ο Έβρος… «εργαλειοποιείται» ξανά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/05/2020, 12:42
ΕΛΛΑΔΑ

Αφού η κυβέρνηση φρόντισε να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις αντιθέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, βαφτίζοντας τους πρόσφυγες που συσσώρευσε η Τουρκία στα σύνορα με τον Έβρο ως «ασύμμετρη απειλή», τώρα υφίσταται την αντίθετη χρήση του ίδιου… εργαλείου.

Αυτό που συνέβη στα σύνορα είναι σε αδρές γραμμές ότι κάθε χρόνο, η κοίτη του ποταμιού μετατοπίζεται και πλημμυρίζει, δημιουργώντας «νησίδες». Σε μια από αυτές, «εγκαταστάθηκε» δύναμη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των τουρκικών ειδικών δυνάμεων. Υπό κανονικές συνθήκες, η περιοχή θα έμενε κενή περιμένοντας την επόμενη πλημμυρίδα. Το γεωπολιτικό παιχνίδι που μαίνεται από τον περασμένο Ιανουάριο και οι αντιθέσεις των δύο χωρών, τη «στρατιωτικοποίησαν» όμως και η συνέχεια, αναπόφευκτα είναι πολιτική και διπλωματικών.

Καταρχάς, το θέμα «σήκωσε» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Νίκος Γκοτζιάς, ο οποίος έκανε λόγο για «ενδοτισμό» της ελληνικής κυβέρνησης. Αρχικά, η είδηση δημοσιεύτηκε σε στρατιωτικού περιεχομένου πόρταλ και στη σκανδαλοθηρική Sun του Λονδίνου.

Η κυβέρνηση αντέδρασε αρχικά με τον υπουργό Εξωτερικό Νίκο Δένδια να λέει ότι  «δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».

Ωστόσο, τα 16 (ή περισσότερα) στρέμματα στα οποία αναπτύχθηκαν οι τουρκικές δυνάμεις δημιούργησαν «ωστικό κύμα» που κλυδώνισε την κυβέρνηση εκ των έσω. Το κομμάτι που αντιτάχθηκε σε συμφωνίες όπως αυτή των Πρεσπών ήδη ήταν εκνευρισμένο από την πλήρη αποδοχή της συμφωνίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (που εκμεταλλεύτηκε εκλογικά την αντίθεση, καθώς ανέκαθεν στήριζε αναφανδόν τη συμφωνία…) και τώρα, βρήκε την ευκαιρία να «αντεπιτεθεί» και να καταλογίσει και αυτό ενδοτισμό στον κ. Δένδια. Πίσω από την κίνηση του «σαμαρικού» κομματιού της ΝΔ, που ρέπει στον εθνικισμό και συνομιλεί με την ακροδεξιά, θεωρείται ότι βρίσκεται και ένας διαγκωνισμός για θέσεις, ενόψει ενός πιθανού ανασχηματισμού.

Το μερίδιο «εθνικής εκμετάλλευσης» του θέματος, παίρνει και ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει χωρίς περιστροφές: Αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής; Αν αυτό συνέβη, προκειμένου μάλιστα, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ κ Δένδιας, «να μη δημιουργηθεί ένταση στη περιοχή», αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια που απαιτεί εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το ΥΠΕΞ, μετά την αρχική δήλωση και βλέποντας τις αντιδράσεις, επιχείρησε να κάνει αυτό που κάνει η κυβέρνηση κάθε φορά που «στριμώχνεται», να τα ρίξει στην αντιπολίτευση. Έκανε λόγο για «fake news», κάτι που έχει ξανακάνει η κυβέρνηση, με ελάχιστη επιτυχία και προχώρησε σε «ρηματική διακοίνωση» προς την τουρκική πλευρά, κάτι που δεν συνάδει ακριβώς με την αρχική άποψη του υπουργού περί μη καλλιέργειας εντάσεων…

Και για να συμπληρωθεί ο κακός επικοινωνιακός χειρισμός, ήρθε και η διαβεβαίωση του αυτονόητου, από διπλωματικές πηγές, ότι «συνοριακή  γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του  Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία  αμφισβήτηση», μια «διαρροή» που συνήθως γίνεται στην αρχή της υπόθεσης...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back