ΕΛΛΑΔΑ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Κανονικότητα» η βία κατά των μεταναστών

Εικόνα του άρθρου Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Κανονικότητα» η βία κατά των μεταναστών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2023, 11:14
ΕΛΛΑΔΑ

Οι ελληνικές αρχές έχουν εμπλακεί σε μια «επαναλαμβανόμενη πρακτική» υποτιθέμενων παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών, αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η έκθεση, με τίτλο «Σε κοινή θέα: Το ανθρώπινο κόστος των μεταναστευτικών πολιτικών και των βίαιων πρακτικών στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα», ακολουθεί τις καταγγελίες φιλανθρωπικών οργανώσεων, ακτιβιστών και τουρκικών αρχών, οι οποίοι κατηγορούν την Αθήνα για παρόμοιες ενέργειες τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Θράκη, στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.

Η Αθήνα έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς και έχει υποστηρίξει ότι πρέπει να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα και τα σύνορα της ΕΕ από την παράνομη μετανάστευση. Η Ελλάδα έχει εντείνει τις περιπολίες στο Αιγαίο μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Επιτήρηση των Συνόρων, Frontex.

«Οι ομάδες των ΓΧΣ έχουν γίνει μάρτυρες του πόσο κανονικές έχουν γίνει οι απωθήσεις και της απίστευτης απουσίας προστασίας για τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια στην Ελλάδα», αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην έκθεσή τους.

Πηγή: Γιατροί Χωρίς Σύνορα

«Με βάση τις μαρτυρίες 56 ασθενών, καθώς και τα ιατρικά δεδομένα και τις παρατηρήσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η έκθεση αποκαλύπτει τη σοκαριστική πραγματικότητα της υποδοχής που έλαβαν άνθρωποι που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, πολλοί από τους οποίους προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία και τις διώξεις στις χώρες καταγωγής τους και έχουν ήδη βιώσει επικίνδυνα και συχνά τραυματικά ταξίδια για να φτάσουν ως εδώ», αναφέρεται στην έκθεση.

«Παρά τις εκτεταμένες και αξιόπιστες αποδείξεις, οι ελληνικές αρχές, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν έχουν καταφέρει να λογοδοτήσουν στους δράστες αυτών των παραβιάσεων», προστίθεται.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι η κατάσταση στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της ΕΕ που ανέχονται και επιτρέπουν τη συνεχιζόμενη βία κατά των ατόμων που έχουν ανάγκη».

«Υπάρχει μια εντυπωσιακή και μακροχρόνια έλλειψη λογοδοσίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη», δήλωσε η φιλανθρωπική οργάνωση.

Είπε ότι έχει καταγράψει μαρτυρίες για «βία, σωματική επίθεση, σωματικές έρευνες και παρεμβατικές σωματικές έρευνες σε παιδιά, γυναίκες και άνδρες» από ένστολους και άγνωστα μασκοφόρα άτομα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι έχουν παράσχει επείγουσα ιατρική βοήθεια σε σχεδόν 8.000 άτομα τα τελευταία δύο χρόνια, με περισσότερα από 1.500 από αυτά να είναι παιδιά.

Η διεθνής ιατρική οργάνωση ανέφερε ότι οι περισσότεροι ασθενείς που περιέθαλψε δήλωσαν ότι είχαν επιβιώσει από πολλαπλές επαναπροωθήσεις, ενώ πολλοί «ήταν παγιδευμένοι σε κύκλους βίας κατά την άφιξή τους».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι οι ομάδες τους στα νησιά του Αιγαίου, τη Σάμο και τη Λέσβο, περιέθαλψαν 467 επιζώντες σεξουαλικής βίας.

Πόσοι μετανάστες φτάνουν στην Ελλάδα;

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Μετανάστευσης της Ελλάδας δήλωσε ότι οι αφίξεις άρχισαν να αυξάνονται στα μέσα του 2022 και κορυφώθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, οι αφίξεις μεταναστών έφτασαν τις 29.700, έναντι 11.000 την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η Ελλάδα και η Τουρκία αναμένεται να συζητήσουν τον Δεκέμβριο την ανανέωση της συμφωνίας του 2016 με την ΕΕ για τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Mε πληροφορίες από DW. Φωτογραφία από την παρουσίαση της έκθεσης/X

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back