Το καλοκαίρι 1948, τα Γιάννενα ζούσαν μια από τις πιο τραγικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας τους. Δεκάδες συμπολίτες εκτελούνταν με αποφάσεις στρατοδικείων, εν μέσω του Εμφυλίου. Το ελληνικό κράτος, σε καιρούς υποτιθέμενης δημοκρατίας, στρεφόταν κατά του «εσωτερικού εχθρού» εξισώνοντας από την απλή συμπάθεια και συγγένεια, μέχρι την ένοπλη πάλη και εκτελώντας κατά χιλιάδες όσους ήταν αριστεροί, κομμουνιστές ή απλά συμπαθούντες.
Τρεις δεκαετίες αργότερα, το 1983, στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων αναβίωνε μια από εκείνες της τραγικές ιστορίες. Ο δημοτικός σύμβουλος Κίμωνας Χολέβας έπαιρνε το λόγο και έλεγε:
«Τιμή και δόξα σε αυτούς που στήσαν το κορμί τους στα 4 μέτρα για αυτά τα ιδανικά τους. Εκτελέσεις παραδειγματισμού με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας με μόνη δικαιολογία των δικαστικών την προσφορά των εκτελεσθέντων με οικονομική βοήθεια προς την αλληλεγγύη από 5 έως 20 δραχμές».
Ήταν η συζήτηση για την ανέγερση του μνημείου που βρίσκεται στον τόπο εκτέλεσης, στο Σταυράκι, επί δημαρχίας Σπύρου Κατσαδήμα.
Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:
Η παράταξη της δεξιάς στο συμβούλιο, επέλεξε να συνεχίσει τη στάση του κόμματος στην αντίστοιχη συζήτηση στη Βουλή, περίπου ένα χρόνο πριν, όταν η ΝΔ αποχωρούσε προσπαθώντας να οριοθετήσει τον εκλογικό της χώρο.
«Πρέπει να θεωρηθεί από όλους μας η απόφασή μας απόφαση λαϊκής ομοψυχίας του δημοτικού συμβουλίου, και κατ’ επέκταση του γιαννιώτικου λαού. Θα παρακαλέσω να είναι η απόφαση ομόφωνη. Είμαι ο γιος του Κώστα Χολέβα» έλεγε ο Κίμωνας Χολέβας.
Ο πατέρας του είχε γεννηθεί στο Συρράκο και φοίτησε στη Ζωσιμαία, στα Γιάννενα. Ο πόλεμος τον βρήκε στα Γιάννενα, με το παντοπωλείο που είχε στην οδό Μπιζανίου. Στην κατοχή μπήκε στο ΕΑΜ, συμμετέχοντας στην επιμελητεία. Το 1948 πήρε μέρος στην καμπάνια αλληλεγγύης για οικογένειες εξόριστων και ανταρτών, που ήταν και αφορμή για το ελληνικό κράτος να τον συλλάβει, να τον φυλακίσει στο ΦΙΞ και μετά, να τον εκτελέσουν, στο πλαίσιο της «υπόθεσης Πρίντζου». Μάλιστα, ο βασιλικός επίτροπος είχε προτείνει την καταδίκη του σε ισόβια, αλλά το στρατοδικείο αποφάσισε τετράκις εις θάνατο. Η «δημοκρατία» δεν αστειευόταν τότε με εράνους, αντίθετα όμως είχε άριστη συνεργασία με δωσιλόγους και συνεργάτες των κατακτητών.
Η οδός στην Κιάφα που φέρει το όνομά του, αρχικά λεγόταν Κούρκουλα. Μετονομάστηκε στις 29 Ιανουαρίου του 1986 σε οδός Κώστα Χολέβα, κατά πλειοψηφία…