Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος έχει και προϋπολογισμό…

Εικόνα του άρθρου Ο Δήμος έχει και προϋπολογισμό…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2021, 23:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών «πέρασε» από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, κατά τη σημερινή ειδική του συνεδρίαση, και με τις ψήφους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα και «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη παρά τις ενστάσεις και την κριτική.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων έφερε τον προϋπολογισμό με αρκετή καθυστέρηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Φώτη Βάββα να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη.

Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού φτάνει στα 150 εκατ. ευρώ ευρώ και ήδη έχει τη σύμφωνη γνώμη από το Παρατηρητήριο. Ο κ. Βάββας υποστήριξε ότι πρόκειται για έναν «ρεαλιστικό» προϋπολογισμό με τους συνεργάτες της δημοτικής αρχής, Νίκο Γκόντα και Άρη Μπαρτζώκα, να συναινούν. Η αντιπολίτευση είχε άλλη γνώμη. Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός συνδέεται με έργα και δράσεις, η κριτική δεν έλειψε. Τόσο ο κ. Μπέγκας όσο και η κα Καλογιάννη επέκριναν τη δημοτική αρχή ότι δεν στηρίζει όσο θα έπρεπε τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.

Ο κ. Μπέγκας επέκρινε τη δημοτική αρχή για τη μη υλοποίηση έργων που έχουν ενταχθεί ή θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, όπως είναι η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, ο ποδηλατόδρομος-πεζόδρομος από πλατεία Μαβίλη έως το Πέραμα και η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού.  «Αλίμονο αν χαθεί το έργο της αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού» τόνισε. Ο εισηγητής της παράταξης Θωμάς Γιωτίτσας εκτίμησε ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 είναι φιλόδοξο. «Δίνει την εντύπωση η δημοτική αρχή ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σοβαρότητα κάποιων πραγμάτων και ότι ζει σε έναν δικό της κόσμο, όπου όλα γίνονται στους χρόνους που αυτή επιθυμεί, με ένα μαγικό ραβδί» είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι βλέπει παντού εχθρούς.

Η «Ενότητα Πολιτών» υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, με τον κ. Μπέγκα να συνοψίζει το σκεπτικό της παράταξης στη φράση «ψηφίζουμε, αλλά δεν ελπίζουμε».

Η κα Καλογιάννη όπως και ο εισηγητής της παράταξης Βασίλης Κοσμάς στάθηκαν ιδιαίτερα στους αριθμούς, κάνοντας λόγο για «αριθμούς χωρίς νόημα και ουσία». Η κα Καλογιάννη επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός των 150 εκατ. ευρώ αφορά επί της ουσίας επενδύσεις κάθε μορφής μόλις 19,1 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, 48,3 εκατ. ευρώ αφορούν έσοδα παρελθόντων ετών («επισφαλή στην είσπραξή τους»), 43 εκατ. ευρώ τα γενικά ανελαστικά έξοδα. Υπάρχει δε και το χρηματικό υπόλοιπο των 22,6 εκατ. ευρώ που παραμένει «αναξιοποίητο»… Η κα Καλογιάννη στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι στον προϋπολογισμό του 2021 εγγράφηκε ένα ποσό 600.000 ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων από την πανδημία. «Ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 0,4% του συνολικού προϋπολογισμού!» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» απείχε από την ψηφοφορία, αρνούμενη, όπως είπε, να δώσει «λευκή επιταγή» και με τον εισηγητή, δημοτικό σύμβουλο Βλάση Παπαχρήστο να υπογραμμίζει την απουσία πίστωσης για τον συμμετοχικό προϋπολογισμό μέσα από τον οποίο μπορούν να χρηματοδοτηθούν μικρά έργα που προτείνονται από τους πολίτες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» της Όλυς Τσουμάνη και η «Αριστερή Παρέμβαση» του Χρήστου Πατσούρα καταψήφισαν τον προϋπολογισμό με το σκεπτικό ότι κινείται σε μια αντιλαϊκή κατεύθυνση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας.

Η δημοτική αρχή, από την πλευρά της, υπεραμύνθηκε των προσπαθειών τους, δίνοντας έμφαση και στην ανάγκη που υπάρχει πια για μεγαλύτερη χρηματοδότηση των νομικών προσώπων του. Ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος, απαντώντας σε αιτιάσεις για καθυστερήσεις στα έργα του ΕΣΠΑ κι όχι μόνο, είπε ότι «η σημερινή δημοτική αρχή παρέλαβε μόλις ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ». «Το τεχνικό πρόγραμμα παρουσιάζει υψηλό δείκτη υλοποίησης. Κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι μία σειρά έργων δεν διέθεταν καμία ωριμότητα. Ακόμη και ο δακτύλιος εντάχθηκε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η τεχνική μελέτη», τόνισε ο κ. Αρλέτος.

Ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας στην δευτερολογία του σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός συντάχθηκε μέσα σε συνθήκες εντελώς διαφορετικές από τις συνηθισμένες, καθώς η πανδημία έχει δημιουργήσει μία πρωτόγνωρη κατάσταση.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κλείνοντας την συζήτηση υπογράμμισε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί όρθιος ο Δήμος και τα νομικά του πρόσωπα λόγω των συνεπειών της πανδημίας. «Όσα μπορούσε να κάνει ο Δήμος, τα έπραξε στο μέγιστο βαθμό. Η μείωση των ανταποδοτικών τελών για όλα τα νοικοκυριά είναι μία απόφαση που δεν μπορεί να μηδενίζεται. Σαφώς η κατάσταση δεν είναι ειδυλλιακή, όμως δεν μπορούμε να μηδενίζουμε τα πάντα», κατέληξε.

Κατά τη συζήτηση τόσο ο κ. Κοσμάς όσο και ο κ. Παπαχρήστος επεσήμαναν στη δημοτική αρχή την ανάγκη διαπραγμάτευσης περιόδου χάριτος στην αποπληρωμή των χρεολυσίων των δανείων του Δήμου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back