ΗΠΕΙΡΟΣ

Ο Δημήτρης Μυστακίδης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης

Εικόνα του άρθρου Ο Δημήτρης Μυστακίδης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/05/2019, 01:09
ΗΠΕΙΡΟΣ

Tη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που φέτος έχει θέμα «Τα μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης» θα γιορτάσει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας. Η Εφορεία σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα παρουσιάσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 20:00, την παράσταση ενός αξιόλογου μουσικού, του Δημήτρη Μυστακίδη, με τίτλο «Amerika».

Ο Δημήτρης Μυστακίδης (ΕΔΙΠ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), σε μια σόλο παράσταση, διασκευάζει και ερμηνεύει ρεμπέτικα τραγούδια που κυκλοφόρησαν και παίχτηκαν ζωντανά μόνο στην Αμερική από έλληνες μετανάστες μουσικούς. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το «Amerika» αποτελεί την προσωπική οπτική του Μυστακίδη σε ρεμπέτικα τραγούδια της Αμερικής, ενώ παράλληλα αναβιώνει την ξεχασμένη τεχνική της «τσιμπητής» κιθάρας. Η τεχνική της «τσιμπητής» κιθάρας ξεκίνησε και αναπτύχθηκε στην Αμερική στις αρχές του 20ού αιώνα από τους έλληνες μετανάστες μουσικούς Γιώργο Κατσαρό και Κώστα Δούσα (ή Γκούσια), αλλά και στην Ελλάδα από τον Κώστα Μπέζο (Α. Κωστή).

Ο δίσκος «Amerika» απέσπασε εξαιρετικές κριτικές εντός κι εκτός συνόρων, παρέμεινε για μήνες στο Transglobal World Music Chart, αλλά και στο World Music Charts Europe και βρέθηκε στις λίστες με τους καλύτερους δίσκους του 2017.

Τη μουσική εκδήλωση θα πλαισιώνουν τα έργα τέχνης από την περιοδική έκθεση «Μεσόγειος, η θάλασσά μας» του Ιταλού εικαστικού καλλιτέχνη Beppe Labianca.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους.

Την ίδια μέρα, στις 19:00 και στις 19:30, θα γίνουν θεματικές ξεναγήσεις στην αίθουσα Β’ του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης με τίτλο: : «Νικόπολη, εμπορικός κόμβος της Μεσογείου» από την Αθηνά Κωνσταντάκη, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back