Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δεκαπενταύγουστος των εγκλωβισμένων

Εικόνα του άρθρου Ο Δεκαπενταύγουστος των εγκλωβισμένων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/08/2022, 03:06
ΕΛΛΑΔΑ

Τριάντα εννιά άνθρωποι από τη Συρία εγκλωβισμένοι εδώ και καιρό σε μια νησίδα του Έβρου, ένα 5χρονο κορίτσι που πέθανε από τσίμπημα σκορπιού και ένας χαμένος ανθρωπισμός.  

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Μετανάστευσης, υποστηρίζει ότι η νησίδα δεν ανήκει στην Ελλάδα και ότι έχουν επικοινωνήσει με την Τουρκία για τις απαραίτητες ενέργειες. Το ουσιώδες είναι ότι κανείς δεν έχει καμία πρόθεση να διασώσει τους 39 πρόσφυγες, με δηλώσεις όπως «οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ προστατεύουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και ασφαλώς την ανθρώπινη ζωή, που αποτελεί πρώτιστη αξία» να είναι τουλάχιστον οξύμωρες.

Μια βαρβαρότητα που συνεχίζεται, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη να εκφράζει απλώς την ανησυχία του για τους εγκλωβισμένους στη νησίδα του Έβρου.

Χτες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε παρέμβασή της, ήταν σαφής: «… Σύμφωνα με τις αναφορές που λάβαμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, φοβόμαστε ότι κινδυνεύουν και άλλες ζωές… Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και οι εταίροι της δεν έχουν πρόσβαση στην περιοχή, αλλά συνεχίζουν να προτρέπουν τις αρχές και των δύο χωρών να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασώσουν την ομάδα μεταναστών αμέσως».

Αντιδράσεις υπάρχουν και από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ24 να ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει λύση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση για «απάθεια και απροθυμία να κινητοποιηθεί  σε πολιτικό επίπεδο για ένα μείζον ανθρωπιστικό θέμα που εκτυλίχθηκε στα σύνορα της Ελλάδας». Τόνισε ακόμα ότι «Η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε ότι μέρος του ρόλου της ως χώρας-φύλακα της Ευρώπης-φρούριο είναι να καθησυχάζει τους εταίρους της ότι αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όπως και ότι αρνείται να κινητοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο ακόμα και όταν διακυβεύονται ζωές παιδιών».

Η απάντηση ήρθε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τοποθετείται υπέρ «εκείνων που δεν διστάζουν να εργαλειοποιούν δυστυχισμένους ανθρώπους» και υπεραμύνεται του έργου της ΕΛΑΣ: «Το πλέον εξοργιστικό είναι να εγκαλούνται οι αστυνομικοί μας, που έχουν σώσει χιλιάδες ζωές. Γυναίκες και άντρες της ΕΛΑΣ που κινδυνεύουν καθημερινά για να κρατήσουν ψηλά τις σημαίες του πατριωτισμού, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Ερχόμενοι αντιμέτωποι με αδίστακτους δουλεμπόρους. Είναι αδιανόητο να κατηγορούν την Ελλάδα, τοποθετούμενοι υπέρ εκείνων που δεν διστάζουν να εργαλειοποιούν δυστυχισμένους ανθρώπους…».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back