ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιμένοντας την επόμενη μέρα

Εικόνα του άρθρου Περιμένοντας την επόμενη μέρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2020, 18:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Δεν ήρθα ούτε να ανακοινώσω ούτε να επιβάλλω. Ήρθα να σας ακούσω»: Αυτό είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης στους δημάρχους που παραβρέθηκαν όλοι μαζί στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου. Κι όντως η μόνη ανακοίνωση που έκανε, αφορά την τοποθέτηση διοικητών στις δομές φιλοξενίας προσφύγων το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Μηταράκης, που το προηγούμενο διάστημα πέρασε δύσκολες στιγμές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και δη στη Χίο, εμφανίστηκε διαλλακτικός και επιχείρησε να καλλιεργήσει ένα κλίμα συναπόφασης με την τοπική αυτοδιοίκηση για ό,τι πρόκειται να γίνει, στην προσπάθειά του προφανώς να συμμαζέψει όλα όσα έγιναν (ή δεν έγιναν) τους προηγούμενους μήνες. «Όλοι είμαστε μέλη της εκτελεστικής εξουσίας. Ούτε οι Δήμοι θα επιβάλλουν ούτε εμείς θα επιβάλλουμε. Μαζί θα το συζητήσουμε» τόνισε, καθησυχάζοντας όσους δημάρχους φοβούνται ότι θα παρθούν αποφάσεις χωρίς αυτούς.

Το αίτημα της συναπόφασης ήταν εξάλλου καίριο για τους δημάρχους. Και όλοι το έθεσαν, με τον δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη να απευθύνει και μια ευγενική προειδοποίηση ότι «σε καμία περίπτωση, ό,τι κι αν γίνει, δεν πρέπει να γίνει ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Πρώτος εγώ θα είμαι απέναντί σας». Ο κ. Μηταράκης μπορεί να μην επιβεβαίωσε (ή να μην διέψευσε) τις διαρροές περί κλειστών κέντρων προσφύγων στην Ήπειρο, ξεκαθάρισε όμως η αρχή της αναλογικότητας είναι σημαντική. «Πρέπει να υπάρχει αναλογικότητα σε επίπεδο Δήμων. Δεν μπορεί ένας Δήμος να σηκώνει όλο το βάρος» τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι «οι μικρότερες δομές είναι καλύτερα διαχειρίσιμες αλλά δεν μπορεί να γεμίσει όλη η χώρα με δομές», εκτιμώντας ότι τα πράγματα θα λειτουργήσουν καλύτερα με την «αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος για τη μετεγκατάσταση όσων έχουν πάρει άσυλο». Για το ποσοστό 1% προσφύγων επί του συνολικού ποσοστού του πληθυσμού, το οποίο ζητούν οι δήμαρχοι, δεν έκανε καμία μα καμία αναφορά.

Νωρίτερα, εκ  μέρους του Δήμου Ιωαννιτών, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου παρουσίασε τα στοιχεία της κατανομής των προσφύγων στην Ήπειρο (3.900 συνολικά), με το 60% του πληθυσμού να βρίσκεται στα Γιάννενα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Πρέβεζα φιλοξενεί 903 πρόσφυγες και η Άρτα κανέναν. 

Ο κ. Παπαγεωργίου έθεσε παράλληλα και το ζήτημα της αστυνόμευσης στην περιοχή του Κατσικά όπου υπάρχει η δομή φιλοξενίας των προσφύγων (από τον Δήμο Ιωαννιτών, τον λόγο πήραν και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αϊβατίδης που έσπευσε να υπενθυμίσει τον «τραμπουκισμό σε βάρος του περιφερειάρχη» αλλά και ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας που ήθελε να μιλήσει για τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙΙ…). Εξέφρασε δε τη διαφωνία του Δήμου Ιωαννιτών με τα κλειστά κέντρα προσφύγων.

Την εμπειρία τους από τις δομές κατέθεσαν και οι δήμαρχοι Πωγωνίου, Κόνιτσας, Ζίτσας και Ζηρού, με τον τελευταίο δήμαρχο Νίκο Καλαντζή να επισημαίνει ότι η δομή στο στρατόπεδο της Φιλιππιάδας έχει 700 άτομα και λειτουργεί πολύ καλά. Ζήτησε δε από τον υπουργό όπου οι δομές λειτουργούν καλά, να μην υπάρξει επιπρόσθετος πληθυσμός. Οι δήμαρχοι των πιο ορεινών και μικρών Δήμων, επικαλέστηκαν τον γερασμένο πληθυσμό και τις ιδιομορφίες των περιοχών τους…

Όλοι οι δήμαρχοι, ιδίως όσοι έχουν δομές προσφύγων στα διοικητικά όρια των Δήμων τους, εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τα ανταποδοτικά τέλη που θα υπάρχουν σε Δήμους που φιλοξενούν δομές, δεδομένου ότι όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει ένα σοβαρό κόστος (διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ.). Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός (προσ)κάλεσε τους Δήμους να παίξουν ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος και να διαχειριστούν και κονδύλια.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκλεισε τη συνάντηση με τους δημάρχους με ένα «ευχαριστώ» προς την Ήπειρο. «Η Ήπειρος έχει την ικανότητα, τους ανθρώπους, την τεχνογνωσία και τις δομές να επιλύσει ένα πρόβλημα με αποτελεσματικό τρόπο» είπε, αφήνοντας τους δημάρχους να περιμένουν… την επόμενη μέρα.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο κ. Μηταράκης είχε κλειστή σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη (για την οποία δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση μέχρι στιγμής) ενώ το μεσημέρι επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back