Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο Αριστοτέλης ή «Γύλιππος» Χρηστίδης, κάτοικος Καλούτσιανης

Εικόνα του άρθρου Ο Αριστοτέλης ή «Γύλιππος» Χρηστίδης, κάτοικος Καλούτσιανης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/04/2021, 11:01
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ένας από τους παλιότερους δρόμους των Ιωαννίνων φέρει το όνομα του Αρ. Χρηστίδη ή «Γύλιππου», του μπιζανομάχου γιατρού.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο δρόμος είναι συχνά καταχωρημένος… λάθος σε χάρτες και μητρώα. Το «Αρ.» της ταμπέλας αντιστοιχεί στο «Αριστοτέλης» που ήταν το όνομα του Χρηστίδη και όχι το «Αριστείδης» όπως αναφέρεται συχνά.

Αν σας αρέσει ο Τύπος μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή εδώ:

Η κατηφόρα που συνδέει της οδούς Αιακιδών και Αθαμανών, φέρει το όνομα του Χρηστίδη εδώ και περίπου 60 χρόνια, από όταν λήφθηκε η σχετική απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων.

Ο Χρηστίδης γεννήθηκε στην Κράψη και πολέμησε ως εθελοντής το 1897. Έζησε στην Καλούτσιανη και όταν παντρεύτηκε την κόρη του Χρήστου Λάμπρου ή «Χρήστο-Τζαμή», του ιδιοκτήτη ενός γαλατάδικου που στεγαζόταν στο τζαμί, «κληρονόμησε» και το προσωνύμιο.

Αργότερα, έγινε ενεργό μέλος του Κομιτάτου με το ψευδώνυμο «Γύλιππος» και φρόντισε για τον εξοπλισμό των αντάρτικων δυνάμεων, συνδεόμενος με τον Πουτέτση, αλλά και το στρατηγό Δαγκλή, υπό τις εντολές του οποίου φέρεται ότι δρούσε.

Αργότερα, υπηρέτησε ως γιατρός του ελληνικού στρατού στην Αετορράχη.

Ο «Γιατρός ο Τζαμής» σύμφωνα με τις διηγήσεις, μπήκε στα Γιάννενα και στην αγαπημένη του γειτονιά μαζί με τον ελληνικό στρατό, έφιππος, και επεφημούμενος από τους γείτονες και συμπατριώτες του.

Ο Δημήτρης Σαλαμάγκας αναφέρει σχετικά, με πηγή το αρχείο Χρηστίδη:

«Στὰ ἔγγραφα τοῦ Ἀρχείου αὐτοῦ, ἀναφέρονται τὰ ὀνόματεπώνυμα Ἑλλήνων ἀξιωματικῶν, πού, κάτου ἀπὸ ἄλλες ἰδιότητες, ζοῦσαν μόνιμα στὰ Γιάννινα γιὰ τὴν ὀργάνωση καὶ λειτουργία τῆς Ἠπειρωτικῆς Ἐταιρείας, - στὸ μέλλον, θ’ ἀναφέρεται μονάχα μὲ τ’ ἀρχικά της Η.Ε. – καὶ τῶν τριῶν Διευθύνσεων της, τὰ ψευδώνημα ἠπειρωτῶν ἡγετικῶν τῆς Α’ Διεύθυνσης ( Ἰωαννίνων ) μελῶν, τὸ κείμενο τῶν ὅρκων τῶν «ἑταίρων», τῶν ἀδελφῶν καὶ τῶν «ἐλευθερωτῶν» της, μερικές ἄλλες ἀκόμα πληροφορίες γιὰ τὰ ὅπλα ποὺ διανεμόταν καὶ τὴν ἐναποθήκευση τους· τέλος, τὸ ἀρχεῖο αὐτὸ περιέχει καὶ μακροσκελῆ ἰδιόγραφο ἔκθεση τοῦ Ἀ. Χρηστίδη τῶν κατὰ τὴν Ἐταιρεία καὶ τὴ δράση της. Ὁ Ἀριστοτέλης Χρηστίδης, ἦταν Πρὀεδρος, ἑνὸς ἀπὸ τὰ τρία (20ο, 26ο, καὶ 28ο) τμήματα τῆς πόλης μας, καὶ ὀργανωτὴς πέντε ὁμάδων ‘ἀδελφῶν’».

H σχετική απόφαση ονοματοδοσίας, από το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων αναφέρει:

«74. Η ενούσα της οδούς Αθαμάνων και Αιακιδών να ονομασθή οδός Αριστοτέλους Χρηστίδη, εις ένδειξιν τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον Ιωαννίτην αγωνιστήν και ποικιλοτρόπως δράσαντα δια την απελευθέρωσιν των Ιωαννίνων».  


Πηγές:

Σαλαμάγκας, Δ «Καθώς χάραζε η λευτεριά», το Αρχείο Χρηστίδη

Ηπειρωτική Εταιρεία, τεύχος 132, 9/1987, σελ. 333



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back