Ο δρόμος του γιατρού

Εικόνα του άρθρου Ο δρόμος του γιατρού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/03/2020, 11:38

Ο Νίκος Σκοπούλης ήταν γιατρός, αν και αυτός ο χαρακτηρισμός δεν επαρκεί για να αποδώσει την προσωπικότητα και το ανάστημα του ανθρώπου. Ο δρόμος με το όνομά του βρίσκεται στην Κιάφα και ξεκινάει από την οδό Αντώνη Τρίτση, για να καταλήξει στην οδό Λέανδρου Βρανούση.

Ο Σκοπούλης ήταν ο «γιατρός των φτωχών» και υπήρξε από τις πιο εξέχουσες κοινωνικές παρουσίες στα Γιάννενα του μεσοπολέμου και, κυρίως των μεταπολεμικών χρόνων. Ήταν ένας από τους γιατρούς της Αριστεράς που δημιούργησαν μια σημαντικότατη πολιτική παρακαταθήκη στην πόλη των Ιωαννίνων.

Γεννήθηκε το 1907 στην Πεδινή και αρχικά, σκόπευε να σπουδάσει στη Γεωπονική, όπου όμως απέτυχε να μπει. Στράφηκε στην Ιατρική και τελικά, το 1933 επέστρεψε στην Πεδινή ως ο γιατρός του χωριού.

«Το Πάσχα του 1933 γιατρός στο χωριό! Απίστευτον αλλά αληθές. Σ’ ένα χωριό που τό ‘δερνε η αγραμματοσύνη, η φτώχεια και η κακομοιριά. Να το δω και να μην το πιστέψω» γράφει ο ίδιος.

Ο Σκοπούλης είχε ήδη συναναστραφεί με τους χώρους της προπολεμικής Αριστεράς ως φοιτητής, με παρέες άλλους Γιαννιώτες, του «κύκλου των γιατρών», όπως ο Ρακόπουλος και ο Μελανίδης.

Ο πόλεμος του ’40 το βρήκε στα Γιάννενα, ενεργό μέλος του ΕΑΜ και της «Αλληλεγγύης». Συνελήφθη από τους Ιταλούς και φυλακίστηκε για ένα διάστημα.

Μια από τις πιο γνωστές κατοχικές αφηγήσεις, είναι ότι ο Σκοπούλης ξεκίνησε να πάει στο Γρεβενίτι, για να περιθάλψει τον Δημήτρη Ρογκότη, υπεύθυνο του νοσοκομείου του ΕΛΑΣ εκεί, ο οποίος είχε προσβληθεί από εξανθηματικό τύφο. Αρχικά, θα πήγαινε ο Μελανίδης, που μιλούσε και γερμανικά, αλλά του απαγορεύτηκε από τις δυνάμεις κατοχής. Ο Σκοπούλης ξεκίνησε τελικά κρυφά, με ένα συνοδό και έφτασε μετά από δύο μέρες στο Γρεβενίτι. Ωστόσο, ο Ρογκότης δεν απέφυγε το μοιραίο.

Μετά τον πόλεμο, ο Σκοπούλης μοιράστηκε την τύχη των ανθρώπων της Αριστεράς, που τους κυνήγησε το επίσημο, εμφυλιακό κράτος. Φυλάκιση και κατόπιν, εξορία, μεταξύ άλλων σε Μακρόνησο και Αϊ Στράτη.

Το 1958 εκλέχτηκε βουλευτής με την ΕΔΑ, όπως και το 1964. Επί χούντας εκτοπίστηκε ξανά και το 1977, ήταν υποψήφιος με τη «Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων», όπου συμμετείχαν το ΚΚΕ εσ. η ΕΔΑ, η Σοσιαλιστική Πορεία, η Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία και η Χριστιανική Δημοκρατία. Το 1981, ήταν υποψήφιος του ΚΚΕ εσ.

Πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του 1990.

Πηγές:

Κουρμαντζή Ε: «Νίκος Σκοπούλης: Ο Άνθρωπος»

Σκοπούλη Γ. «Ο γιατρός» Δωδώνη, 2009

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back