Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο άνθρωπος που έγινε εθνική γιορτή

Εικόνα του άρθρου Ο άνθρωπος που έγινε εθνική γιορτή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/05/2018, 12:35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μπομπ Μάρλεϊ πέθανε σαν σήμερα, το 1981.  Πέθανε πρόωρα, στα 36 του χρόνια, όχι όμως όπως περιγράφει ο αστικός μύθος. Ο Μάρλεϊ διαγνώστηκε με κακόηθες μελάνωμα το 1977 και παρότι ο γιατρός του, του σύστησε να ακρωτηριάσει το δάχτυλο του ποδιού στο οποίο εντοπίστηκε το πρόβλημα, αυτός αρνήθηκε λόγω της πίστης του στο ρασταφαριανισμό. Ωστόσο, το μελάνωμα δεν προκλήθηκε από τραυματισμό στο ποδόσφαιρο, αγαπημένο σπορ του Μάρλεϊ.

Ο Μάρλεϊ άντεξε τέσσερα χρόνια ακόμα, μέχρι να χάσει τη μάχη και τελικά, να ανακηρυχτεί η μέρα γέννησής του εθνική γιορτή.

Υπήρξε κάτι παραπάνω από το «χαλαρό τυπάκι» και το διαχρονικό commercial icon, ενώ και η μουσική του πήγαινε πολύ πιο μακριά από το περιεχόμενο του Legend, της συλλογής δηλαδή που έβαλε τη μουσική του σχεδόν σε κάθε σπίτι και «νομιμοποίησε» τη ρέγκε.

Ενεργός με τους Wailers από το 1963 και με παραγωγό το ιερό τέρας της μουσικής, τον Λι Scratch Perry, ο Μάρλεϊ μαζί με τον Πίτερ Τος, τον Μπάνι Γουέιλερ και όλο το «στρατό» της μπάντας, μετεξέλιξαν το σκα σε μια παγκόσμια μουσική.

Αργότερα, στη σόλο καριέρα του, ο Μάρλεϊ έγινε ακόμα πιο πολιτικός και διεισδυτικός, εμπνεόμενος από τις ιδέες του παναφρικανισμού και τον πρώιμο «μαύρο αντιϊμπεριαλισμό» του Μάρκους Γκάρβεϊ.

Ο Μάρλεϊ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τον Σεπτέμβριο του 1980, όταν η ασθένεια είχε εξαπλωθεί στο σώμα του. Νικήθηκε οριστικά στις 11 Μαΐου του 1981 και εννιά χρόνια αργότερα, η μέρα γέννησής του έγινε εθνική γιορτή για την πατρίδα του, την Τζαμάικα.  




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back