Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Ο Αλή Πασάς και η εποχή του»: Ετοιμάζεται το συνέδριο

Εικόνα του άρθρου «Ο Αλή Πασάς και η εποχή του»: Ετοιμάζεται το συνέδριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/03/2021, 16:04
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το διεθνές συνέδριο με θέμα «Ο Αλή Πασάς και η εποχή του» διοργανώνει στις 18-20 Ιουνίου ο Δήμος Ιωαννιτών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21.

Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και με στόχο να αναδείξει μία ολόκληρη ιστορική περίοδο αλλά και την πόλη των Ιωαννίνων.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και η επίκουρη καθηγήτρια του Ιστορικού Αρχαιολογικού Ιωαννίνων Άννα Μανδυλαρά, μίλησαν για τη διοργάνωση, η οποία θα διεξαχθεί δια ζώσης και διαδικτυακά, στα παλιά σφαγεία, από τις 18 μέχρι τις 20 Ιουνίου.

Ο κ. Ελισάφ ανακοίνωσε ότι οριστικοποιείται το πρόγραμμα και θα συμμετάσχει και ο πρώην δήμαρχος Τάσος Παπασταύρος, ο οποίος έχει συγγραφικό έργο για τον Αλή Πασά.

Την Κυριακή 20 Ιουνίου οι σύνεδροι θα επισκεφθούν το μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου στο Νησί, όπου θα τους ξεναγήσει ο διευθυντής, Φώτης Ραπακούσης.

Η κα Μανδυλαρά τόνισε ότι «είναι μεγάλη τιμή για μένα να εκπροσωπώ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» και πως η συγκεκριμένη χρονική περίοδος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ελληνική επανάσταση.  

Στην οργανωτική Επιτροπή συμμετέχει ο ίδιος ο δήμαρχος, η κα Μανδυλαρά και οι:

  • Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ιστορικός-ομότιμος ομότιμος διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
  • Δημήτρης Δημητρόπουλος, διευθυντής ερευνών-τομέας Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
  • Μαρία-Χριστίνα Χατζηιωάννου, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος
  • Μαρία Γεωργοπούλου, διευθύντρια Γενναδείου Βιβλιοθήκης
  • Αμαλία Παππά, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια ΓΑΚ
  • Τάσος Σακκελαρόπουλος, υπεύθυνος ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη
  • Χρήστος Χρυσανθόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών
ΣΧΟΛΙΑ
Ανάργυρος Γλυκίδης
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία !!
Ανάργυρος Γλυκίδης
Οι αντιλήψεις του πασά των Ιωαννίνων περί απόλυτης δύναμης και συγκεντρωτικής εξουσίας, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι θεμελιώνονται στη βάσει της αρχής σύμφωνα με την οποία : Η δύναμη ενός ηγεμόνα εξαρτάται από τον ισχυρό στρατό που διαθέτει , ο στρατός εξαρτάται από την οικονομική δύναμη του ηγεμόνα , οι χρηματοδοτικοί πόροι προέρχονται από την ευημερία των υπηκόων του, και τέλος, η λαϊκή ευημερία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη δικαιοσύνη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3