ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΝΥΤ: Η Σαουδική Αραβία μπλοκάρει μια συμφωνία για το κλίμα

Εικόνα του άρθρου ΝΥΤ: Η Σαουδική Αραβία μπλοκάρει μια συμφωνία για το κλίμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/12/2023, 09:54
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, έχει γίνει το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι, όπου οι χώρες συζητούν αν θα ζητήσουν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσαν αξιωματούχοι στους New York Times.

Η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας έχει αντιταχθεί κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε διατύπωση σε μια συμφωνία που θα αναφέρει έστω και τα ορυκτά καύσιμα - το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα που, όταν καίγονται, δημιουργούν εκπομπές που θερμαίνουν επικίνδυνα τον πλανήτη. 

Οι Σαουδάραβες διαπραγματευτές έχουν επίσης αντιταχθεί σε μια διάταξη, η οποία έχει εγκριθεί από τουλάχιστον 118 χώρες και αποσκοπεί στον τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Οι διπλωμάτες της Σαουδικής Αραβίας ήταν ιδιαίτερα επιδέξιοι στο να εμποδίζουν τις συζητήσεις και να επιβραδύνουν τις συνομιλίες, σύμφωνα με συνεντεύξεις στους NYT ατόμων που έχουν βρεθεί μέσα στις κλειστές διαπραγματεύσεις. 

Οι τακτικές περιλαμβάνουν εισαγωγή λέξεων σε σχέδια συμφωνιών που θεωρούνται δηλητηριώδη χάπια από άλλες χώρες, εμπόδια σε διάταξης που προορίζεται να βοηθήσει τις ευάλωτες χώρες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, αποχώρηση σε μια παράλληλη συνάντηση και την άρνηση να καθίσουν στο τραπέζι με διαπραγματευτές που πιέζουν για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Η αντίθεση της Σαουδικής Αραβίας είναι σημαντική, διότι οι κανόνες του ΟΗΕ απαιτούν να εγκρίνεται ομόφωνα κάθε συμφωνία που καταρτίζεται στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα. Οποιοδήποτε από τα 198 συμμετέχοντα έθνη μπορεί να ματαιώσει μια συμφωνία.

Κι άλλες χώρες

Η Σαουδική Αραβία δεν είναι η μόνη χώρα που εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τις πιο φιλόδοξες παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να εισάγουν επιφυλάξεις στη διατύπωση για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Η Ινδία και η Κίνα αντιτάχθηκαν σε κείμενο που θα εξαιρούσε τον άνθρακα, το πιο ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο. 

Το Ιράν και η Ρωσία πίεσαν για διατάξεις που προστατεύουν το φυσικό αέριο. Και πολλά έθνη, όπως το Ιράκ, έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η κατάργηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα μπορούσε να καταστρέψει χώρες που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα για εισόδημα και έχουν ζητήσει περισσότερη οικονομική στήριξη από πλουσιότερες χώρες.

«Οι περισσότερες χώρες διαφέρουν ως προς τον βαθμό ή την ταχύτητα με την οποία θα εγκαταλείψεις τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε η Linda Kalcher, πρώην σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, η οποία βρέθηκε σε αίθουσες διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα. Η Σαουδική Αραβία, είπε, «δεν θέλει καν να κάνει τη συζήτηση».

Εάν τα έθνη συμφωνήσουν στο Ντουμπάι να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα ή έστω να τα μειώσουν σταδιακά, θα είναι μια ιστορική στιγμή. Οι προηγούμενες συμφωνίες του ΟΗΕ για το κλίμα απέφευγαν να αναφέρουν τις λέξεις «ορυκτά καύσιμα», πόσο μάλλον να σκεφτούν τη σταδιακή κατάργηση.

Αλλά η δυναμική φαίνεται να έχει αλλάξει φέτος, τη θερμότερη χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία. Μια ομάδα εθνών με επικεφαλής τα μικρά νησιά, οι χώρες των οποίων είναι πιο ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και σε άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από το κλίμα, θέλουν η σύνοδος κορυφής να υιοθετήσει μια επίσημη δήλωση ότι η εποχή του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα πρέπει σύντομα να φτάσει στο τέλος της. Με τη βοήθεια της Ευρώπης, έχουν θέσει ως κορυφαίο στόχο τους στις συνομιλίες, γνωστές ως COP28, τη «σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back