Σύμφωνα με ανάλυση, τουλάχιστον 2.456 λομπίστες ορυκτών καυσίμων έχουν πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα στο Cop28.
Ο αριθμός που υπολογίστηκε από τον συνασπισμό Kick Big Polluters Out (KBPO) αποτελεί αριθμό ρεκόρ που εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με την επιρροή της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στη φετινή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, την οποία διευθύνει ο πρόεδρος της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η κλίμακα της επιρροής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο Ντουμπάι είναι άνευ προηγουμένου, με σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερους λομπίστες που συνδέονται με τη βιομηχανία από τον αριθμό που είχε καταγραφεί για την ΚΟΒ27 στο Σαρμ ελ Σέιχ.
Οι λομπίστες που ανταγωνίζονται για να προωθήσουν τα συμφέροντα εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η Shell, η Total και η ExxonMobil, ξεπερνούν αριθμητικά κάθε αντιπροσωπεία χώρας, εκτός από τη Βραζιλία (3.081), η οποία αναμένεται να διοργανώσει το Cop30 το 2025, και τη διοργανώτρια χώρα, η οποία κατέγραψε 4.409 συμμετέχοντες.
Οι αποκαλύψεις έρχονται κατά τη διάρκεια μιας ακόμη καταστροφικής χρονιάς για το κλίμα, με υπερφορτωμένα ακραία καιρικά φαινόμενα να πλήττουν κάθε γωνιά του κόσμου, από πρωτοφανείς βροχοπτώσεις στη Λιβύη, σοβαρή ξηρασία που απειλεί τον Αμαζόνιο και απότομη αύξηση των θανάτων από καύσωνα από την Αριζόνα έως τη νότια Ευρώπη.
Οι επιστήμονες λένε ότι τέτοιες καταστροφικές καταιγίδες, ξηρασία και ζέστη θα ήταν σχεδόν αδύνατες χωρίς την αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων, η οποία πρέπει να σταματήσει σταδιακά για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση του κλίματος.
Τα στοιχεία για τους λομπίστες συγκεντρώθηκαν από τις οργανώσεις Corporate Accountability, Global Witness και Corporate Europe Observatory από τον προσωρινό κατάλογο του ΟΗΕ με τους περίπου 84.000 συμμετέχοντες στο Cop28, και είναι η πιο εμπεριστατωμένη μελέτη για την παρουσία της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων σε οποιεσδήποτε συνομιλίες μέχρι σήμερα.
Η απότομη αύξηση των λομπίστες της βιομηχανίας δεν αποτελεί ίσως έκπληξη, δεδομένων των πρόσφατων αποκαλύψεων ότι η διοργανώτρια χώρα σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τις συναντήσεις για το κλίμα με άλλες χώρες για να προωθήσει συμφωνίες για τις εθνικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της.
Ο πρόεδρος της Cop, Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, καταγράφηκε να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει «καμία επιστημονική ένδειξη» που να δείχνει ότι απαιτείται σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων για να περιοριστεί η παγκόσμια θέρμανση σε 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Όμως, οι φιλικές σχέσεις κράτους-βιομηχανίας δεν περιορίζονται καθόλου στα ΗΑΕ: Η Γαλλία έφερε εκπροσώπους της TotalEnergies και της EDF ως μέρος της αντιπροσωπείας της, η Ιταλία έφερε μια ομάδα εκπροσώπων της ENI και η ΕΕ έφερε υπαλλήλους της BP, της ENI και της ExxonMobil, σύμφωνα με την έρευνα.
«Δεν θα καλούσατε εμπόρους όπλων σε μια διάσκεψη ειρήνης», δήλωσε ο David Tong της Oil Change International. «Οι χώρες και οι κοινότητες βρίσκονται εδώ και διαπραγματεύονται για τις ζωές τους, ενώ οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων και οι υποστηρικτές τους βρίσκονται εδώ για τα πορτοφόλια τους. Αυτά τα βρώμικα κόλπα δεν πρέπει να μας εμποδίσουν να επιτύχουμε μια μακρά, γρήγορη, πλήρη και χρηματοδοτούμενη σταδιακή κατάργηση».
Η πρόσβαση των επιχειρήσεων και η άσκηση πίεσης στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε περιορίζεται στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, καθώς και άλλοι τομείς που εμπλέκονται βαθιά στην κρίση, όπως ο χρηματοπιστωτικός, ο αγροτικός και ο τομέας των μεταφορών, είναι επίσης παρόντες σε σημαντικό αριθμό.
Ορισμένες χώρες, επιχειρήσεις και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών λένε ότι είναι απαραίτητο να προσέλθουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η άμεση επιρροή της βιομηχανίας - καλή και κακή - είναι δύσκολο να μετρηθεί. Αλλά μετά από σχεδόν 30 χρόνια διαπραγματεύσεων για το κλίμα και αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία για τη σχέση μεταξύ των ορυκτών καυσίμων και της παγκόσμιας θέρμανσης, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται. Την Κυριακή, την τέταρτη ημέρα των συνομιλιών, υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία για το κλίμα και την υγεία από 125 χώρες, χωρίς όμως καμία αναφορά στα ορυκτά καύσιμα.