Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιθαμ Αλ Γκάις κατηγόρησε τη Δευτέρα τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ) ότι δυσφημεί τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην τελευταία σύγκρουση μεταξύ των ομάδων για την κλιματική πολιτική.
Ο Αλ Γκάις αναφερόταν σε μία έκθεση που δημοσίευσε ο ενεργειακός παρατηρητής την Πέμπτη, το οποίο ανέφερε ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων βρίσκεται μπροστά σε μια «στιγμή αλήθειας», όπου οι παραγωγοί πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της εμβάθυνσης της κλιματικής κρίσης ή της στροφής προς την καθαρή ενέργεια.
«Αυτό παρουσιάζει ένα εξαιρετικά στενό πλαίσιο προκλήσεων ενώπιον μας και ίσως υποβαθμίζει ζητήματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η ενεργειακή πρόσβαση και η οικονομική πρόσβαση την ενέργεια», είπε ο Αλ Γκάις σε δήλωση. «Επίσης, δυσφημίζει άδικα τη βιομηχανία ως υπεύθυνη για την κλιματική κρίση».
Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) και ο ΔΟΕ που εδρεύει στο Παρίσι έχουν επανειλημμένα συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια για θέματα όπως οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ζήτησης πετρελαίου και οι επενδύσεις σε νέες προμήθειες υδρογονανθράκων.
Η τελευταία αντιπαράθεση έρχεται καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του ΟΠΕΚ, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής COP28 του ΟΗΕ για το κλίμα στο τέλος της εβδομάδας.
Ο Αλ Γκάις δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ θα είναι παρών στις συνομιλίες για το κλίμα.
Ο ΔΟΕ βλέπει την παγκόσμια ζήτηση ορυκτών καυσίμων να κορυφώνεται έως το 2030, καθώς περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους και η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται πιο αργά, ενώ στρέφεται προς καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Ο ΟΠΕΚ, με de facto επικεφαλής τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου Σαουδική Αραβία, διαφωνεί με την πρόβλεψη. Χαρακτήρισε τις προβλέψεις αυτές ως «επικίνδυνες», λέγοντας ότι συχνά συνοδεύονται από εκκλήσεις για τη διακοπή νέων επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια.
Υποκρισία
Η κορυφαία σύνοδος κορυφής του κόσμου για το κλίμα έχει εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο υποκρισίας, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των σημαντικών συνομιλιών, αναφέρει το POLITICO.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τη θέση τους ως χώρα υποδοχής των επικείμενων συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP28 για να συζητήσουν συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου με περισσότερες από δώδεκα χώρες, όπως προκύπτει από έγγραφα που διέρρευσαν.
Τα ενημερωτικά σημειώματα που ετοίμασε η ομάδα των ΗΑΕ για την COP28 για συναντήσεις με ξένες κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, η οποία ξεκινά την Πέμπτη στο Ντουμπάι, περιλαμβάνουν σημεία συζήτησης από τις κρατικές εταιρείες πετρελαίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Εμιράτων, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε τη Δευτέρα το Κέντρο για το Κλίμα (Centre for Climate Reporting).
Τα αρχεία που διέρρευσαν δείχνουν ότι ο Σουλτάν Αχμέντ Αλ-Τζάμπερ, ο οποίος εκτελεί χρέη τόσο υποψήφιου προέδρου της COP28 όσο και διευθύνοντος συμβούλου του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα ADNOC (Abu Dhabi National Oil Co.), σχεδίαζε να συζητήσει συμφωνίες για ορυκτά καύσιμα με 15 χώρες κατά τη διάρκεια της επικείμενης διάσκεψης για το κλίμα. Ο Αλ-Τζάμπερ ήταν ο ιδρυτικός διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar του Άμπου Ντάμπι.
Τα έγγραφα δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα από το Κέντρο για το Κλίμα, το οποίο συνεργάστηκε με το BBC. Το CCR, το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση από οργανισμούς όπως η Greenpeace και η Rockefeller Philanthropy Advisors, δήλωσε ότι ήταν σε θέση να επαληθεύσει την ακρίβεια των εγγράφων που διέρρευσαν μέσω ενός ανώνυμου πληροφοριοδότη.